400 milijuna kuna za zapošljavanje žena u sklopu projekta “Zaželi”

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Filament.io 0 Flares ×

Jučer je u HGH Županijskoj komori održana informativna radionica projekta „Zaželi – program za zapošljavanje žena“. Ministarstvo rada i mirovinskog sustava objavilo je otvoreni (trajni) poziv na dostavu projektnih prijedloga. Poziv je otvoren od 30. lipnja 2017. do 31. prosinca 2020.g. Cilj ovog projekta je unaprjeđenje položaja žena na tržištu rada i zaštite prava žena. Uključivat će žene koje su u nepovoljnom položaju na tržištu rada te se istim planira zaposliti gotovo 3.000 žena na području čitave Hrvatske. Programom se želi zaposliti žene starije od 50 godina, žene s najviše završenom srednjom stručnom spremom, žene s invaliditetom, žene žrtve trgovanja ljudima, liječene ovisnice, žene žrtve obiteljskog nasilja i beskućnice. Obavezni partneri na projektu su regionalni i područni uredi Hrvatskog zavoda za zapošljavanje i Centri za socijalnu skrb.

 

Projekt je podržao i župan Brodsko – posavske županije, Danijel Marušić: „Hrvatska je u teškoj situaciji, vlada velika nezaposlenost te je čak 60% nezaposlenih žena. Ovakvi programi, koji potiču zapošljavanje rizične skupine, a to su žene starije od 50 godina, žene s najvišom završenom srednjom školom, žene s invaliditetom, liječene ovisnice i sl. svakako su pozitivni i hvalevrijedni. Mi se nadamo kako će Ministarstvo rada svojim aktivnim mjerama pomoći ovoj rizičnoj skupini. Ovim programom planira se zaposliti oko 3 000 žena na području Republike Hrvatske te se nadam kako će dobar dio tog broja biti zaposlen upravo u Brodsko- posavskoj županiji. Naglasio bih i kako se školstvo mora uskladiti sa Ministarstvom rada, jer je demotivirajuće kada mladi ljudi završe fakultete, pa potom moraju na biro. Županija će se također aktivno uključiti u ovaj projekt te će zajedno s načelnicima općina učinit što se god može kako bi se zaposlio što više žena.“

„Program Zaželi je zamišljen kao projekt koji će pomoći žena koje najteže integriraju na tržište rada. U Brodsko- posavskoj županiji brojka se popela na 64% nezaposlenih žena. Ovim projektom u vrijednosti 400 milijuna kuna zaposliti će se gotovo 3000 žena na području Republike Hrvatske, gdje će svaka od njih pomagati 4 kućanstva, a čime ćemo pomoći 12 000 starih kućanstava na području Hrvatske. U svakom slučaju, projekt je fokusiran na ruralna područja, smatramo da je potrebitih najviše u Dalmatinskoj Zagori i Slavoniji. Zadovoljstvo je uistinu veliko, kao i činjenica da imamo i potporu županije, kao i potporu partnera ovog projekta, a to su regionalni i područni uredi Hrvatskog zavoda za zapošljavanje i Centri za socijalnu skrb. Svjestan sam i brojki koje dolaze iz Njemačke i Irske, ali sam isto tako i svjestan brojki koji dolaze iz MUP-a i Hrvatskog zavoda za zapošljavanje. Ono što mogu reći je da nemamo egzaktne brojke, ali trendovi su ohrabrujući u vidu rasta zaposlenosti, ali svjesni smo i rasta iseljavanja. Upravo zbog toga i radimo ovakve specijalizirane projekte za zapošljavanje žena, a biti će i projekata za zapošljavanje mladih. No pitanje puno šire od pitanja nezaposlenosti je pitanje demografije, gospodarstva, tu Vlada svakako ima širi program, a ministrica Murganić je već krenula s njime, povećale su se rodiljne naknade, a biti će i još puno programa kako bismo zadržali žene, pogotovo u ovim ruralnim područjima na području Slavonije. Isto tako, moram naglasiti i kako je jedan od ciljeva nam je poticati stalno zapošljavanje i to u privatnom sektoru. Zadovoljstvo je kada pogledate brojke za prvih 6 mjeseci; potpore za zapošljavanje su se učetverostručile, a one idu privatnom sektoru i za stalno zapošljavanje(za 2500 kuna korisnika su veće) te potpore stručnog osposobljavanja za zasnivanje radnog odnosa od koji je prošle godine 63% išao u državni javni sektor i koji nije stalno zapošljavanje je opalo za 40%.“, istaknuo je ministar rada i mirovinskog sustava, mr.sc. Marko Pavić. (035portal)

Facebook komentari

comments