Banke prvi put dižu rate stambenih kredita

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Filament.io 0 Flares ×

Veći broj onih koji imaju stambeni kredit ovih su dana dobili obavijesti banaka da će im kamatne stope biti dodatno smanjene, “slijedom kretanja Nacionalne referente stope (NRS) od 1. srpnja ove godine”. Ovisno o vrsti kredita, tako će u idućih šest mjeseci kamatne stope biti manje 0,07 do 0,24 postotna poena klijentima banaka čiji su krediti vezani uz NRS.

Međutim, nakon dobrih vijesti koje su im slale godinama, neke su banke prvi put klijentima dostavile obavijest da će im kamatna stopa na stambeni kredit porasti. Riječ je o dužnicima koji su uzeli kredit u nekoj od banaka koje su kao referentnu kamatnu stopu odabrale euribor ili libor. Umjesto 5,014 posto, u razdoblju od 1. srpnja do kraja godine kamatna stopa čitatelju koji nam se javio iznosit će 5,019 posto.

“Visina kamatne stope po vašem kreditu… određena je kao zbroj šestomjesečnog euribora (promjenjivi dio kamatne stope) i 5,288 postotnih bodova (fiksni dio kamatne stope)”, objašnjava Erste banka svom klijentu i zaključuje da će mu kamatna stopa u idućih šest mjeseci iznositi 5,019 posto. U toj banci pojašnjavaju da euribor i dalje karakteriziraju “stabilna kretanja i niska razina kolebljivosti, te je samim tim utjecaj na visinu otplatnih rata simboličan”. Za prosječan kredit, izračunali su, to će biti najviše 63 lipe.

Kako se kamatne stope trenutačno kreću? Prema informativnoj listi HNB-a o ponudi stambenih kredita, ovisno o vrsti kamatne stope – je li promjenjiva, fiksna ili kombinirana – kreću se od 3,83 posto u Karlovačkoj banci do 5,86 posto u Kreditnoj banci Zagreb. U odnosu na stambene kredite koji su se tek prošle godine počeli oporavljati, banke trenutno mnogo veću pozornost pridaju brže rastućim gotovinskim kreditima. Preplavljene likvidnošću, nastoje pridobiti građane koji su sve skloniji uzeti lako dostupne kredite, pa i uz nešto veću kamatnu stopu.

Tako se Addiko banka odlučila za marketinški trik “ponuda za jedan dan”. Svi klijenti koji 15. lipnja podnesu zahtjev za odobravanje gotovinskog kredita, bit će nagrađeni s 50 posto nižom kamatnom stopom, i to za cijelo vrijeme otplate. Tu posebnu pogodnost banka je nazvala “Addiko Red Friday”, a odnosi se na gotovinske kredite u kunama i eurima koji su dostupni postojećim i novim klijentima. Za Addiko Blic kunske kredite, primjerice, umjesto standardnih 8,2 posto, kamatna stopa će iznositi 4,10 posto (EKS 4,18 posto) za kune. Iz banke poručuju da pritom nema dodatnih troškova kao što su naknade ili troškovi javnog bilježnika. Prema podacima Hrvatske udruge banaka, prosječne kamatne stope banaka na gotovinske kredite od jedne do pet godina iznose 5,6 posto u prva četiri mjeseca ove godine, iz čega proizlazi da Addiko ima dosta prostora za slanje ugodnih vijesti građanima. (jutarnji)

Facebook komentari

comments