Brođani bijesni: “Djeca povraćaju, imaju grčeve…”

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Filament.io 0 Flares ×

Pljušte međusobne optužbe na relaciji Slavonski Brod – Banski dvori, najavljuju se nove kaznene prijave, Hrvatske vode tvrde da nemaju nikakve veze sa zagađenim vodocrpilištem, a u sjeni svega nastavljeni su radovi na spajanju s vinkovačkim vodovodom.

Pitka voda bi slavinama trebala poteci za 10-ak dana, a do tada se Brođani opskrbljuju vodom iz cisterni i spremnika. Punktovi s vodom postavljeni su po cijelom gradu kako bi opskrba vodom bila redovita. Dok gradonačelnik Broda očekuje rezultate nezavisne analize, ona službena tvrdi da su sve vrijednosti ugljikovodika u granicama normale.

Kako neslužbeno doznaje RTL, djeca i odrasli u Slavonskom Brodu obolijevaju u sve većem broju. Mnoštvo ljudi, uključujući bebe, imaju grčeve u želucu te druge simptome poput proljeva i povraćanja. “Nemoguće da je slučajnost… Pedijatri šute, ili odgovaraju šturo da je viroza”, kazala je majka iz Slavonskog Broda naglašavajući da su djeca takvu vodu pila barem tri dana. Na optužbe da je grad sukrivac što Brođani nemaju pitku vodu gradonačelnik Mirko Duspara ministru Tomislavu Ćoriću odgovorio je pozivom na ostavku, a Vladu prozvao jer, kako kaže, štite krupni kapital i skrivaju rezultate analize vode.

Ministar okoliša Tomislav Ćorić tvrdi kako se slučaj ugljikovodika u vodi mogao spriječiti da je Grad održavao sustav, a direktor brodskog vodovoda odgovara da su posao radili odgovorno.

Građani su ogorčeni, ljuti, traže odgovore i nakon ove velike ekološke katastrofe očekuju da institucije daju jasan i nedvosmislen odgovor tko je odgovoran.

Facebook komentari

comments