‘Cvijeće’ u finalu studentskog Oscara!

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Filament.io 0 Flares ×

Kratkometražni igrani film Cvijeće Judite Gamulin nominiran je za studentski Oscar u kategoriji najboljeg stranog igranog filma, uz još 6 filmova. Ove se godine na natječaj za 43. nagrade Studentski Oscar Američke filmske akademije prijavilo čak 1.749 naslova iz cijeloga svijeta od čega je u sedam kategorija odabrano njih 39.

‘Cvijeće’ konkurira za jednu od medalja (Zlatna, Srebrna i Brončana) koje pobjedničkim filmovima dodjeljuje Akademija, a taj će popis biti poznat krajem kolovoza. Osvajanjem medalje filmovi automatski ulaze u kvalifikacijski krug za nominacije za Oscara.

“Akademija dramske umjetnosti predložila je film za prijavu. Sretna sam zbog nominacije, pogotovo zbog činjenice da je bilo prijavljeno 1.749 filmova, a da su među dobitnicima nagrade Zemeckis i Lasseter. Uz sve to gledala sam i neke zbilja genijalne filmove koji su Oscara osvojili prošle godine”, rekla je tim povodom Judita Gamulin.

Uz režiju, Judita Gamulin je za ‘Cvijeće’ napisala i scenarij. Producentica je Ana Vidović, direktor fotografije Tomislav Sutlar, za montažu Tomislav Stojanović, oblikovanje zvuka potpisuje Tihomir Vrbanec, glazbu Vid Adam Hribar, kostimografiju Dominika Mandić, dok su glavne uloge u filmu odigrali Dušan Gojić, Ksenija Pajić, Hrvojka Begović, Adrian Pezdirc, Mirela Brekalo Popović, Željko Königsknecht, Matija Čigir i Danijel Ljuboja. Film je nastao uz potporu Hrvatskog audiovizualnog centra, a govori o dvije obitelji koje dolaze u posjet očevima koji dijele bolničku sobu.

“Mislim da Cvijeće živi jer ima dobar omjer koncepta i jasne fabule, uz univerzalnu temu”, dodala je Gamulin o “tajni” ovog višestruko nagrađenog filma: Studentski filmski festival Early Bird (Sofija) 2015. – Nagrada za najbolju montažu; Revija hrvatskih kratkih filmova Kratki na brzinu 2016. – Nagrada za najbolji scenarij; Pulski filmski festival 2016. – Diploma za najbolji kratki film.

Judita Gamulin rođena je 1992. Studentica je diplomskog studija Filmske i televizijske režije na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu. Posljednje četiri godine paralelno radi u filmskoj produkciji kao skripterica, montažerka i asistentica montaže. Dosad je snimila kratkometražne filmove ‘Daddy Issues’ (2014.), ‘Minus 4’ (2015.) i ‘Cvijeće’ (2015.).

Studentska nagrada Oscar ustanovljena je 1972. godine kako bi podržala i ohrabrila izvrsnost u stvaranju filmova na akademskoj razini, kako u Americi tako i diljem svijeta. Neki od redatelja koji su je osvojili uključuju svjetski poznata imena poput Johna Lassetera, Petea Doctera, Roberta Zemeckisa, Treya Parkera i Spikea Leea.

Facebook komentari

comments