Danijel Marušić napušta mjesto župana i odlazi u Bruxelles?

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Filament.io 0 Flares ×

Tome u prilog ide i najava premijera Plenkovića da će HDZ ići sam na izbore u svibnju 2019. g. Tako će na listu čak 11 HDZ-ovaca, jer koalicijski patneri neće dobiti nijedno zastupničko mjesto. U situaciji kad je SDP u padu, a ostale stranke se vrte oko praga. Na EU izborima je izlaznost i inače mala, 25% će biti praktički bio maksimum, pa će HDZ-ova organiziranost doći i više do izražaja nego na parlamentarnim izborima.

Kako je za jedan mandat potrebno skoro 8% glasova, za očekivati je da će HDZ dobiti najmanje 6 a vjerojatno čak i 8 zastupnika.

Župan Marušić je već više godina čest gost u Bruxellesu, kao član Odbora regija, a i inače je blizak proeuropskom premijeru Plenkoviću (koji ga je zaštitio kad se razgovaralo o kandidaturi za župana).

Postavlja se i pitanje tko će ga zamijeniti? Izbori su naime u svibnju, a ako župan da ostavku prije početka lipnja, idu novi, izvanredni izbori za župana (na dvije godine) ako da ostavku nakon 8. lipnja onda će njegov mandat dovršiti jedan od dožupana (vjerojatno stariji i iskusniji Bošnjaković).

Obzirom da je aktualni župan Marušić jako blizak premijeru Plenkoviću više je nego izgledno da će župan ukoliko mu je volja, a prema našim saznanjima ozbiljno razmišlja o tome, lako će izlobirati svoje mjesto na listi. Ne zaboravimo da je plaća euro zastupnika 8 tisuća eura mjesečno neto, plus 27 tusuća eura za troškove rada ureda zastupnika mjesečno plus ostale privilegije, također ne plaćaju niti porez na dohodak a imaju osiguran poseban mirovinski plan preko EU parlamenta, naspram plaće župana od cca 17 tisuća kuna.

Također što je i županu najbitnija stvar elegantno bi se ovim manevrom kvalitetnije (skuplje) uhljebio i izbjegao daljnje političke ratove u svojim političkim redovima, ako se prisjetimo kandidature za predsjednika HDZ-a Brodsko-posavske županije, piše sbonline.

Facebook komentari

comments