Hoće li od prvog srpnja kupnja rabljenih automobila uistinu biti jeftinija?

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Filament.io 0 Flares ×

Ministar financija jučer je najavio da se ukida plaćanje prijepisa prilikom kupoprodaje rabljenih vozila. Međutim, ni drugi dan nakon najave, u poreznoj upravi nitko ne zna točno objasniti o čemu se točno radi, koliki će biti novi nameti? Cijeli život je kupovao nove, no Marinko sada gleda samo rabljene automobile.

Je li vas strah da ne kupujete mačka u vreći? “Pa ne, auto bi dao na pregled kod svog mehaničara, ok ne može bit polovni kao novi, al to je rizik s kojim se morate pomirit”, kaže Marinko Mileta za Vijesti.hr.

Rizik kupcima ne smeta. Prošle je godine prodano 44 tisuće novih i 59 tisuće rabljenih. A ove godine 17 tisuća novih, 16 tisuća rabljenih – no to je samo zato jer su rentacar tvrtke masovno kupovale nove za sezonu, do kraja godine će ih rabljeni opet prestići. I bit će povoljniji – uvjerava resorni ministar.

“Prema kalkulacijama koje smo mi napravili obzirom da se ukidaju i neke druge pristojbe za građane bi trebalo značiti pojeftinjenje, a nikako poskupljenje”, kaže ministar financija Zdravko Marić.

No tih kalkulacija u poreznoj nemaju. “Vlada je izašla s novim prijedlogom no nitko ga nije vidio i ne zna se o čemu se točno radi”, ističe Pero Klarić, trgovac rabljenim automobilima.

Zasad se jedino zna da će se svi nameti plaćati na jednom mjestu. “Ako će se sve plaćati u policiji – da definitivno će biti sve jednostavnije, međutim ako će novi namet biti viši, heh”, dodaje Klarić.

Onda će najteže pasti onima s najmanjim budžetom za kupnju. “I u tom svemu će nadrapat obični građani s automobilima starima osam, devet, deset godina koji se najčešće i prepisuju kako to kažemo”, kaže urednik automobilističkog magazina Kristijan Tićak.

Izmjene stupaju na snagu 1. srpnja. Svi s nestrpljenjem iščekuju hoće li misteriozne najave pojeftinjenja prije izbora, u stvarnosti postati poskupljenje nakon izbora, pišu Vijesti.hr.

Oglasila se i Porezna uprava – Ukidanje posebnog poreza na stjecanje rabljenih motornih vozila

“S ciljem pojednostavljenja i pojeftinjenja porezne administracije za građane te smanjenja ukupnog poreznog opterećenja porezna reforma nastavlja se prijedlogom izmjena i dopuna Zakona o posebnom porezu na motorna vozila (Narodne novine, br. 5/13, 108/13 – ispravak i 115/16) koji je objavljen na portalu e-Savjetovanje.

Bitna izmjena navedenog Prijedloga Zakona je transformacija posebnog poreza na stjecanje rabljenih motornih vozila u upravnu pristojbu u nadležnosti Ministarstva unutarnjih poslova, što znači da se ne radi o novom nametu.

Nadalje, intencija navedenog Prijedloga Zakona je da se pojednostavni i skrati administrativni postupak te smanje troškovi prilikom stjecanja rabljenih motornih vozila na način da stjecatelji istih sve radnje u svezi motornog vozila obave na jednom mjestu.

Trenutno se analizira visina iznosa upravne pristojbe, prema kriterijima starosti vozila i snage motora vozila (izraženoj u kilovatima), koja bi se trebala naplaćivati prilikom registracije rabljenog motornog vozila na ime stjecatelja motornog vozila u policijskim postajama.

Uvođenjem upravne pristojbe umjesto dosadašnjeg plaćanja posebnog poreza na stjecanje rabljenih motornih vozila u pravilu bi za porezne obveznike trebalo značiti i pojeftinjenje. O svim detaljima javnost će biti pravovremeno informirana.”

Facebook komentari

comments