Hrvatski prvak dominirao na otvaranju Lige prvaka

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Filament.io 0 Flares ×

RIJEKA je u prvoj utakmici 2. pretkola LP, na Rujevici pobijedila velškog prvaka New Saints sa 2:0, golovima Josipa Mišića u 4. i Florentina Mateija u 68. minuti. Hrvatski prvak razbio je skromne Velšane i bez obzira što je došao do prve pobjede u Ligi prvaka, može žaliti što slavlje nije bilo daleko uvjerljivije, jer je Rijeka to zaslužila igrom i dominacijom, premda ne zadnjim pasom i realizacijom protiv daleko lošijeg suparnika. I da je ovu utakmicu završila s minimalnom pobjedom, uzvrat u Engleskoj (New Saints nema stadion u svom dijelu Ujedinjenog Kraljevstva) bio bi tek formalnost, a ovako je to pogotovo.

Vladar Walesa totalni je autsajder protiv nositelja hrvatske duple krune. Posebno što je Rijeka dvostruko motivirana. Osim nastupa u Ligi prvaka nakon gotovo dva desetljeća, iza nje su dva ispadanja na prvim europskim preprekama posljednje dvije sezone (Aberdeen i Basaksehir) i to nakon što je Rijeka pod Matjažom Kekom oduševila u skupinama Europa Lige dvije prethodne godine.
Rijeki je prolazak New Saintsa temelj daljnjeg proboja u LP i nastavak uspješne petoljetke sa slovenskim trenerom, koji ovog ljeta konačno ne prigovara zbog onog što mu je svakog ljeta do sada bio opravdani razlog gunđanja. Kek se naime svakog dana prijelaznog roka morao nakon treninga pozdravljati sa svim igračima u svlačionici, jer postojala je velika vjerojatnost da ih sutra opet neće vidjeti.

Ovog ljeta, gazda Volpi ima puno većih briga nego što je mešetarenje s Rijekinim nogometašima ili njihovo slanje na posudbu u Speziju. Rijeka je tako na početku ove sezone siromašnija za Franka Andrijaševića. Naravno, riječ je o najboljem igraču HNL-a, ali ostatak momčadi koja je osvojila oba trofeja i okončala desetljeće dominacije Dinama je i dalje na Rujevici.
Momčad i trener rasli su zajedno, crpeći tako najbolje iz kontinuiteta raritetnog u nogometnom svijetu, a posebno u Hrvatskoj. Kek više nije bio trener sa samo jednim rješenjem, taktikom i ključem, a Rijeka je dobila dimenziju ili dvije više. To je rezultiralo duplom krunom, a ove sezone i nadom u europski iskorak.

Rijeka je momčad koju odlikuju presing i ofenziva, atraktivnost i žestina. Tako se pokušala predstaviti navijačima na novoj Rujevici, koja je u rekordnom roku dobila novu tribinu za pretkola Lige prvaka.
U sastavu je bila dakle tek jedna, ali važna zamjena. Andrijaševića je iza špice Gavranovića mijenjao Gorgon. Njegovo pak mjesto na lijevom krilu preuzelo je brazilsko pojačanje iz Slavena, Heber, koji je jako dobro odigrao i bio jedan od najpreciznijih u dodavanjima, što je, kako smo istaknuli, večeras bila glavna boljka Rijeke.
Bez obzira na to i umjetnu travu koja ih čeka na uzvratu u srijedu, sve osim uvjerljivog prolaska Rijeke bilo bi veliko iznenađenje.

Facebook komentari

comments