Ipak se dogodilo: Stier i Plenković “zaratili”

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Filament.io 0 Flares ×

Davora Ivu Stiera, političkog tajnika HDZ-a, prati glas da je klerikalac, čiji su stavovi poravnati s onima Katoličke crkve u Hrvatskoj. On je to, u konačnici, potvrdio nizom izjava i dobrim dijelom svog političkog djelovanja. Potvrdio je to i kada se u proteklih mjesec dana prometnuo u jednog od najvećih protivnika Istanbulske konvencije, protiveći se takozvanoj rodnoj ideologiji.

No danas se prije sjednice Predsjedništva HDZ-a dogodio potpuni preokret. Stier je naime pred novinarima zavapio da nije klerikalac, a iz njegove izjave bi se dalo iščitati da se on zapravo smatra antiklerikalcem.

“Ja nisam klerikalac. Najviše antiklerikalaca je među vjernicima koji idu redovno i tiho svaku nedjelju na misu i pokušavaju slijediti Kristov nauk, a najviše klerikalaca među poltičatima koji se tu i tamo pojave da bi pokupili pljesak u crkvi i prije izbora tražeći podršku klera”, rekao je Stier. Već se ovdje moglo naslutiti da da cilja na Plenkovića, no Stier se tu nije zaustavio, nego je u svojem otišao i korak dalje spominjući i “crkvene prljavštine”. “Političari koji traže podršku Crkve možda znaju i pokoju prljavštinu iz crkvene hijerarhije, ali ne žele da se te prljavštine očiste već da one ostanu i na temelju toga ucjenjuju i kontroliraju Crkvu”, opleo je Stier po Crkvenom vrhu, a čini se i po Plenkoviću. Naime, stavimo li ovu izjavu u kontekst, političar “koji ucjenjuje i kontrolira” Crkvu mogao bi za Stiera biti upravo premijer i predsjednik HDZ-a.

Podsjetimo, Pleković je prije dva dana neočekivano dobio podršku Crkve za ratifikaciju Istanbulske konvencije. Premijer Andrej Plenković nakon sjednice Predsjedništva HDZ-a komentirao je izjave političkog tajnika te stranke Davora Ive Stiera koji ga je prije sjednice, prema svemu sudeći, napao govoreći o političarima “koji ucjenjuju i kontroliraju Crkvu”.

Plenkovićev komentar Stierovih oštrih izjava u kojima je napao i Crkveni vrh bio je kratak, ali je nakon njega sasvim jasno da se njih dvojica više uopće ne podnose.

Na novinarsko pitanje je li čuo Stierove izjave, rekao je da je direktno došao na Predsjedništvo i da nije imao prilike čuti što je Stier rekao.

Kada su mu novinari ponovili dijelove Stierovih izjava u kojima ga je, čini se, iznimno oštro napao govoreći o klerikalcima koji u Crkvu dolaze da bi im se pljeskalo i koji znaju “neke prljavštine iz Crkvene hijerarhije koje ne žele očistiti nego ih koriste da bi ucjenjivali i kontrolirali Crkvu” i pitali ga je li se prepoznao, Plenković je bio jasan.

“Je li na mene mislio? Neka vam on odgovori kad je tako dovitljiv”, poručio je Plenković.

Stier je, prema svemu sudeći, današnje izjave dao ogorčen podrškom koju je Crkva neočekivano dala ratifikaciji Istanbulske konvencije, kojoj se ranije otvoreno protivila.

Stavovi HDZ-ovog političkog tajnika dosad su se gotovo u potpunosti poklapali sa stavovima vrha hrvatske Katoličke crkve, no sada se tog Crkvenog vrha, izgleda, odrekao, a poručio je i da nije klerikalac.

Facebook komentari

comments