Kakav miris ima Mjesec i koje je prvo piće koje su pili tamo?

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Filament.io 0 Flares ×

Prošlo je već 48 godina od tog trenutka u kojem je ljudska noga prvi put kročila na neko drugo svemirsko tijelo uz riječi Neila Armstronga: ‘Ovo je mali korak za čovjeka, velik skok za čovječanstvo.’.

Neil Armstrong, Buzz Aldrin i Michael Collins odlaskom na Mjesec ušli su u povijest, no nije sve na toj misiji išlo glatko.

Čini se i da Mjesec ima poseban miris. Nakon što su hodali po površini Mjeseca, obavljali radove i prikupljali uzorke, astronauti su na svojim odijelima donijeli i prašine u lunarni modul. Kad su skinuli odijela mogli su osjetiti miris i okus jer im je ta prašina ušla u usta. Miris ih je podsjećao na mokri pepeo ili na izgoreni barut.

Prvo piće koje su astronauti popili na Mjesecu bilo je vino. Nije se radilo o planiranom otvaranju posebne boce, već je Buzz Aldrin sakrio maleni set za pričest u kojem je bilo i misno vino.

Saturn V raketa koja je lansirala posadu na put prema Mjesecu i dalje je najveća i najteža raketa koju smo ikad lansirali.

Na gotovo svim fotografijama s Mjeseca je Buzz Aldrin, a ne Neil Armstrong koji je uvijek bio čovjek iza kamere. Jedna od rijetkih je ona koja prikazuje Armstronga pored modula.

Bilo je mnogo rasprava oko toga zašto je baš Armstrong bio prvi čovjek na Mjesecu. No stvar je prilično jednostavna. On je sjedio najbliže vratima lunarnog modula i logistički je bilo najjednostavnije da on izađe prvi.

Armstrong i Aldrin su bili na Mjesecu, ali nisu bili sami tamo gore. Michael Collins je bio treći putnik na misiji, no on je imao manje zabavnu zadaću da bude u orbiti oko Mjeseca.

Čovjeka su uspjeli poslati na Mjesec, ali su pritom ostali i bez gomile snimki. Točnije, 11 snimki slijetanja je izgubljeno, pa je i ona koja prikazuje Armstronga snimka monitora koji je prikazivao original.

Armstrong i Aldrin su bili toliko uzbuđeni prije posljednje šetnje na Mjesecu da su zatražili od kontrole misije da preskoče spavanje. To su im dozvolili, ali pod uvjetom da idu spavati čim obave zadatak.

Znanstvenici nisu bili potpuno sigurni ima li ikakvog života na Mjesecu i trojac koji se vratio morao je provesti 21 dan u izolaciji, za svaki slučaj.

Na površini Mjeseca astronauti su ostavili i zrcalo. No, nije se radilo o običnom ogledalu, već o eksperimentu da se precizno mjeri udaljenost Zemlje i Mjeseca. Znanstvenici su sa Zemlje ispalili laser prema Mjesecu i mjerili koliko treba da se zraka vrati da imaju točnu udaljenost.

Kemijska im je pomogla da odu s Mjeseca. Naime, Aldrin je slučajno oštetio prekidač dok se kretao po kabini, ali kemijska im je pomogla da ga drži na mjestu i krenu kući.

Neki od sustava pokvarili su se pri spuštanju na Mjesec i Armstrong je morao uzeti stvar u svoje ruke. Uspjeli su sletjeti, ali imali su goriva za samo još 23 sekunde.

Aktualni predsjednik Richard Nixon i njegov tim bili su svjesni kako je moguće i da se astronauti neće vratiti kući. U slučaju tragičnog ishoda misije imali su i pripremljen govor koji je počinjao rečenicom: ‘Sudbina je odredila da muškarci koji su otišli na Mjesec kako bi ga istraživali u miru tamo i ostanu počivati u miru.

NASA je raspravljala o tome treba li ponijeti američku zastavu na Mjesec i o političkim implikacijama tog čina jer nitko ne posjeduje Mjesec. Usprkos raspravi, odlučili su uzeti zastavu, a vjerojatni razlog je bilo i pokazivanje snage pred Sovjetskim savezom.

Prijenos slijetanja na Mjesec gledalo je 600 milijuna ljudi i taj je rekord stajao sve do vjenčanja princa Charlesa i Diane 1981. godine. (24sata)

Facebook komentari

comments