Kako Hrvatska stoji na kladionicama za SP i kad će konačno izaći sličice?!

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Filament.io 0 Flares ×

Za točno 100 dana na Lužnjikiju u Moskvi utakmicom Rusije i Saudijske Arabije počet će Svjetsko nogometno prvenstvo. Za 100 dana pola svijeta pa tako i Hrvatska past će u stanje potpune euforije i ništa neće biti važnije od toga kako će Mandžukić, Modrić (ako mu sud dopusti), Dalić i društvo proći u Rusiji. Za točno 100 dana znat ćemo napamet sve one spektakularno dosadne reklame kojima će nas bombardirati, ali tada će napokon završiti odbrojavanja i najave.

Hrvatska je u skupini D s Argentinom, Nigerijom i Islandom, a prvu utakmicu igrat će 16. lipnja u Kalinjingradu protiv Nigerijaca. Potom Dalićevu momčad pet dana kasnije očekuje Argentina u Nižnjem Novgorodu, a četiri dana kasnije u Rostovu će igrati protiv Islanđana.

Svi ćemo do tada u glavi već odraditi projekcije idealnog puta do finala i, naravno, osvajanja Svjetskog prvenstva, no zasad ćemo globalno ludilo uoči početka SP-a započeti s nekoliko vrlo važnih pitanja.

Jesu li uopće gotovi svi stadioni?

Nisu, ali bit će, tvrde Rusi. Organizatori su imali strašno puno problema s gradnjom ili renovacijom 12 stadiona za SP. U Sankt-Petersburgu su izrabljivali sjevernokorejske radnike, a cijena stadiona popela se preko milijarde dolara. Izgradnja je bila prekinuta mjesec dana nakon što se glavni izvođač radova povukao iz posla jer mu nije isplaćen ugovor, no na kraju je prekrasni Zenitov stadion ipak završen.

U Jekaterinburgu su imali problema sa zaštićenim starim stadionom koji su željeli renovirati, pa su na kraju izgradili tribinu izvan stadiona ne bi li zadržali izvorni oblik građevine. U međuvremenu su se zapalili stadionu u Volgogradu i Samari, ali su nasreću na vrijeme ugašeni pa veće štete nije bilo. Uglavnom, Rusi uvjeravaju da će sve biti spremno već za testne prijateljske utakmice krajem ožujka i u travnju, a usput je ministarstvo sporta tužilo šest tvrtki zbog kašnjenja radova i traži ukupno 50 milijuna dolara odštete.

Hoće li biti videotehnologije?

Prema zadnjim najavama – hoće. No FIFA će konačnu odluku donijeti na sastanku 16. ožujka. Međunarodni odbor nogometnih saveza (IFAB) u subotu je jednoglasno odobrio korištenje VAR-a u svim ligama i na nacionalnim savezima i natjecanjima je sad da se prijave IFAB-u žele li u svojim utakmicama koristiti videotehnologiju.

Sve popularniji VAR koristi se već u Seriji A i Bundesligi, a testirali su ga i na prošlogodišnjem Kupu konfederacija u Rusiji te je zaključak bio da je “prošao” ispit.
“Videotehnologija je danas dio nogometa. Nadam se da će odluka Fifina odbora biti pozitivna i da ćemo izglasati korištenje VAR-a na Svjetskom prvenstvu. Osobno sam bio protiv uvođenja videotehnologije, no nakon što sam vidio rezultate mogu reći da sam njome oduševljen”, rekao je Fifin predsjednik Gianni Infantino.

Tko je favorit prema kladionicama? Kako Hrvatska stoji?

Prema trenutačnim koeficijentima, prvi favorit turnira je Njemačka. Na momčad Joachima Löwa koeficijent je 5,50, a odmah iza Nijemaca je Brazil na čiji trijumf u Rusiji je koeficijent 5,80. Treći favorit prvenstva je Francuska (6,50), ispred Argentine (10) i Belgije (12).

Hrvatska je 12. favorit prvenstva, a koeficijent se kreće od 34 do 40, ovisno o kladionici. Hrvatske kladionice ispred Dalićeve momčadi stavljaju Rusiju (35), a 13. favorit prvenstva je Poljska na koju je koeficijent čak 80.

Na aktualne europske prvake predvođene Cristianom Ronaldom koeficijent je 25, dok ćete na jednu uloženu kunu na Srbiju zaraditi čak 150. Spadate li u avangardne kladitelje, vrijedi probati na Saudijsku Arabiju ili Panamu, na čiji trijumf u Rusiji je koeficijent 1000.

I, najvažnije, kad izlazi Paninijev album sa sličicama?

Ako spadate u one nogometne romantike kojima je skupljanje Paninijevih sličica jedina poveznica s nogometom kakav je nekad bio, onda u kalendare zabilježite 22. ožujka. Tvrtka iz Modene objavila je da će tada album izaći u Europi i većini zemalja, dok će ih Amerikanci (sretnici jedni!) u rukama imati tjedan dana ranije.

Album će imati 80 stranica, a morat ćete sakupiti 650 sličica, od čega će biti 50-ak “zlatnih”. Za one koji varaju i koji će zbog toga zauvijek gorjeti u paklu (šalimo se), bit će moguće sličice koje im nedostaju naručiti izravno od Paninija, ali to im ne preporučujemo jer će ih društvo zauvijek izopćiti iz krugova sakupljača sličica! (index)

Facebook komentari

comments