Lopovi u hrvatskim dresovima provaljuju u grobnicu Franje Tuđmana i bježe s lijesom!

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Filament.io 0 Flares ×

Četvorica umirovljenika skrivaju se na arkadama zagrebačkog Mirogoja. Stoje nedaleko od groba Stjepana Radića, svi odjeveni u dresove hrvatskih nogometnih reprezentativaca.

Onaj prvi, u Modrićevu dresu, gleda ispred sebe, provjerava ima li koga, pa nakon nekoliko sekundi ostaloj trojici da znak da krenu naprijed. “Modrić” u rukama nosi dvije drvene letve, dok “Rakitić”, “Mandžukić” i “Perišić” trče prema grobnici. Dok trče, na glavu stavljaju fantomke.

Otvaraju grob, a zatim vade lijes.

Na grobnici štampanim slovima stoji – “Dr. Franjo Tuđman, 1922. – 1999., prvi predsjednik Republike Hrvatske”.

Ovako otprilike izgleda scena filma “Koja je ovo država” redatelja Vinka Brešana i scenarista Mate Matešić, a do koje je ekskluzivno došao Jutarnji list.

Riječ je o sceni koja će zasigurno uzdrmati Hrvatsku, s obzirom na to da dosad u hrvatskoj kinematografiji nije snimljena slična scena koja bi se na bilo koji način dotaknula posljednjeg počivališta prvog hrvatskog predsjednika.

Sa scenama s filmskog seta na kojima se jasno vidi Tuđmanov grob, a do kojih je došao Jutarnji, polako se može složiti cijeli mozaik filma jer te scene polako otkrivaju poprilično tajnoviti trailer koji je pušten u javnost u srpnju ove godine.

Pri kraju tog trailera “Modrić”, “Rakitić”, “Mandžukić” i “Perišić” stavljaju lijes u bijeli kombi, zatvaraju vrata te punim gasom jure zagrebačkim ulicama. Čuju se petarde, novogodišnja je noć.

Kako su snimili ovu provokativnu scenu prvo je što smo pitali producenta filma Ivana Maloči, koji je ostao iznenađen našim upitom.

– Ništa vam ne mogu reći. Cijela fabula filma mnogima koji su radili na tom filmu je nepoznata, kako glumcima, tako i autorima i ostalim sudionicima filma. Svi smo morali prije početka snimanja potpisati ugovor o povjerljivosti da ne smijemo otkrivati sadržaj filma – kratko nam je odgovorio Maloča koji nije želio odgovoriti na pitanje boji li se reakcija javnosti zbog činjenice da se u filmu prikazuju scene na kojima se jasno vidi grob predsjednika Franje Tuđmana.

Slična pitanja postavili smo i Vinku Brešanu koji nam je praktički ponovio Maločine riječi.

– Ne mogu ništa komentirati, ali ću sve komentirati kad se film bude mogao vidjeti. Do tada ostajem bez komentara – kratko nam je poručio Brešan. Doduše, scena o Tuđmanovu grobu nije nepoznata, predstava po Matošićevu scenariju već se igrala po hrvatskim kazalištima, no dosad u javnosti nije izazivala reakcije. Kakve će reakcije biti ovog puta, znat će se nakon što se film od 3. siječnja pusti u hrvatska kina u desetak gradova.

Svečana premijera zakazana je za 17. prosinca u Kaptol Boutique Cinema. (JUTARNJI)

Facebook komentari

comments