Objavljene video snimke korejskih seksualnih robinja koje su služile japanskim vojnicima

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Filament.io 0 Flares ×

Nakon dugog niza godina napokon je svjetlo dana ugledala i prva snimka Korejki koje su bile seksualne robinje japanskih vojnika tijekom Drugog svjetskog rata.

Zrnata crno-bijela snimka iz 1944. pokazuje sedam bosonogih žena pred kućom od cigle za koju se navodi da je bordel pod vojnom upravom u okupiranoj Kini, te da su ga od Japanaca oslobodili saveznici.

Žena u prljavoj bluzi govori s kineskim časnikom, dok druge nervozno gledaju u tlo dok jedna, koja izgleda kao da je trudna, lagano dodiruje svoj trbuh, prenosi Daily Mail.

Do sada su jedine zabilježbe o tim ženama, čiji je službeni japanski naziv bio ‘žene za utjehu’, bile fotografije i svjedočanstva preživjelih. No nakon dvogodišnjeg prekopavanja po američkim arhivima znanstvenici su pronašli snimku koja prikazuje seksualne robinje u Songsanu, u provinciji Junan, nakon što su američko-kineske savezničke snage preuzeli Songsan od Japanaca.

Tim sa Sveučilišta u Seulu i južnokorejska vlada uspoređivale su žene sa snimke koristeći odjeću i izgled lica.

“Njihov izgled, kao i gola stopala, upućuje na to da su porobljene”, kaže profesor Kang Sung-hyun.

“Zbog dugotrajnog spora s Japanom u vezi seksualnog ropstva, ključno je bilo pronaći dokaze. Ova će video snimka pojačati dokaze o takvoj vrsti robstva tijekom rata.”

Profesor Kang rekao je kako je snimka otkrivena u američkom Nacionalnom arhivu gdje je sakupljala prašinu nekih 70 godina. Na snimci se vide seksualne robinje koje su zarobili saveznički vojnici u songshanu u rujnu 1944.

Facebook komentari

comments