OSCARI 2018: Najbolji film je ‘Oblik vode’, osvojio je četiri kipića

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Filament.io 0 Flares ×

Pobjednik večeri je Guillermo del Toro s filmom Oblik vode koji je ukupno osvojio četiri kipića. Za najbolju glavnu ulogu Oscare su dobili Gary Oldman za ulogu u filmu Prijelomni čas i Frances McDormand za ulogu u filmu Tri plakata izvan grada.

Film Oblik vode  meksičkog  redatelja, scenarista, producenta i pisca Guillerma Del Toraproglašen je najboljim na 90. dodjeli Oscara, koja se noćas održala u Los Angelesu. Film je ukupno osvojio četiri kipića, od kojih je i onaj za režiju. “Ovo dokazuje da je sve moguće, u svakoj zemlji ovoga svijeta. Kao dijete u Meksiku nisam mogao ni sanjati da će se ovo dogoditi. Poručujem svima koji žele priče iz stvarnog svijeta ispričati pomoću znanstvene fantastike da su vrata otvorena. Film posvećujem svakom mladom filmašu”, rekao je meksički redatelj. Engleskom glumcu Garyju Oldmanu ovo je prvi Oscar, nakon nominacije 2012. za ulogu u špijunskom filmu Dečko, dama, kralj, špijun. Za ulogu britanskoga premijera Winstona Churchilla u “Prijelomnom času” već je dobio nagradu BAFTA-e i Zlatni globus, a s njim su u konkurenciji za Oscara nominirani Timothee Chalamet za ulogu u filmu Skrivena ljubavDaniel Day-Lewis za Fantomsku nit, Daniel Kaluuya za Bježi! i Denzel Washingtonza ulogu u filmu Roman J. Israel, Esq. 

“Filmovi su mi dali snove kada sam bio mladić u Londonu. Joe Wright, hvala na ovome, trebalo nam je 20 godina da skupa radimo. Hvala i mojoj supruzi što putuje sa mnom te hvala svim kolegama koji su nominirani”, rekao je Oldman koji je kipić posvetio svojoj majci koja će idućeg tjedna proslaviti 99. rođendan.

“Pristavi čaj, dolazim kući s Oskarom”, našalio se glumac.

Frances McDormand, kojoj je ovo drugi Oscar za glavnu ulogu nakon Farga, nagrađena je za ulogu u filmu Tri plakata izvan grada u kojemu glumi majku koja proziva šerifa da nije ništa poduzeo u istrazi umorstva njezine kćeri te kreće u rat protiv policije, a na kraju i cijeloga grada Ebbinga.

Nagradu su najavile Jodie Foster i Jennifer Lawrence, umjesto Caseyja Afflecka, koji je odustao od uloge prezentera zbog optužbi o seksualnom uznemiravanju.

Glumica je na početku govora rekla da hiperventilira i da bi se mogla srušiti. Tijekom svoga govora je pozvala sve žene nominirane u svim kategorijama neka ustanu s njom.

“Sve mi imamo svoje priče. Stvar je u uključivosti. Nemojte nam davati prazna obećanja na tulumima. Sve imamo projekte i ideje koje treba podupirati i financirati”, govorila je McDormand. A evo i svih dobitnika:

Najbolji film: Oblik vode

Glavna muška uloga: Gary Oldman (Prijelomni čas)

Sporedna muška uloga: Sam Rockwell (Tri plakata izvan grada)

Glavna ženska uloga: Frances McDormand (Tri plakata izvan grada)

Sporedna ženska uloga: Allison Janney (Ja, Tonya)

Režija: Guillermo del Toro (Oblik vode)

Originalni scenarij: Bježi!

Adaptirani scenarij: Skrivena ljubav

Film na stranom jeziku: Čudesna žena / Una mujer fantastica (Chile)

Fotografija: Blade Runner 2049

Montaža: Dunkirk

Scenografija: Oblik vode

Kostimografija: Fantomska nit

Šminka: Prijelomni čas

Originalna glazba: Oblik vode

Originalna pjesma: Remember Me (Coco i velika tajna)

Zvuk: Dunkirk

Montaža zvuka: Dunkirk

Vizualni efekti: Blade Runner 2049

Animirani film: Coco i velika tajna

Dokumentarni film: Icarus

Kratkometražni dokumentarni film: Heaven Is a Traffic Jam on the 405

Kratkometražni animirani film: Dear Basketball

Kratkometražni igrani filmThe Silent

Facebook komentari

comments