Ova snimka dokazuje da Luka zaslužuje Zlatnu loptu!

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Filament.io 0 Flares ×

Kapetan, ‘general’, ‘motor’, ‘žila kucavica’, lider, doktor nogometa… Sve su to prefiksi koji se stavljaju ispred imena i prezimena Luke Modrića. Odnedavno sve te prefikse zamjenili smo sintagmom ‘najbolji igrač svijeta’. Modrić je osvojio gotovo sve što jedan nogometaš može poželjeti, od Lige prvaka do titule u najjačoj ligi svijeta, drugog mjesta na Svjetskom prvenstvu i u svim je tim titulama imao gargantuanski doprinos, ali sve do ove godine Modrić nije dobio adekvatno priznanje za svoje kvalitete.

Ove godine Modrić je osvojio sve individualne nagrade koje je mogao osvojiti. Od najboljeg igrača SP-a, do UEFA-ine za najboljeg u Europi, FIFA-ine za najboljeg na svijetu i još čitav niz ‘manjih’ nagrada poput one Goala za najboljeg na svijetu ili nagrade za osobu godine.

Modrić je prema svim kladionicama, prema mišljenjima gotovo svih relevantnih stručnjaka, prema napisima većine uglednih medija i prema mnijenjima suigrača, glavni favorit za Zlatnu loptu France Footballa, dakle, najprestižnuiju individualnu nagradu koju nogometaš može osvojiti.

No, ima nešto važnije od toga. Modrić nije golgeter, nije ni pretjerano rasan asistent, ne prednjači u oduzimanju lopti, skok igri, ima vrlo visok postotak točnih dodavanja, ali opet imaju ga i mnogi. Međutim, Modrić je najbolji na svijetu. Kako to?

Ono što Modrić donosi Realu i reprezentaciji je neprocjenjivo. Sigurnost i mirnoća, diktiranje tempa, vodstvo, autoritet, pregled igre, savršena anticipacija, savršena prilagodba raznim protivnicima, lucidnost u igri u najtežim trenucima, lopte u prostor kakve možete samo sanjati, proigravanja koja gotovo uvijek nađu igrača u najboljoj poziciji. Mogli bi mi Modrića opisivati još satima, ali važno je reći kako biti najbolji na svijetu više ne znači zabiti 40 ili više golova po sezoni i to je zapravo ono najvažnije.

Nakon Modrića, Zlatnu loptu u buduće može dobiti bilo tko. Stoper, bek, vezni, napadač, možda i vratar, svatko tko je nekim ‘faktorom x’ učinio svoju momčad najboljom.

Na koncu podsjetit ćemo, u slučaju da još dvojite, zašto je Modrić najbolji igrač svijeta.

Facebook komentari

comments