Porezna uprava počela s povratom poreza

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Filament.io 0 Flares ×

Porezna je uprava počela s izvršenjem povrata poreza na dohodak za 2015. godinu izvijestivši da će do kraja kolovoza biti isplaćeni svi povrati.

U svome priopćenju Porezna uprava ističe kako je “prvi put samostalno na temelju podataka kojima raspolaže utvrdila godišnju obvezu svih hrvatskih rezidenata s ciljem da na kućne adrese dostavi privremena porezna rješenja o pravu na povrat poreza ili obvezi uplate, a bez potrebe da građani podnose godišnje porezne prijave”.

“Porezna uprava bila je svjesna da će prva godina primjene ovog postupka u kojem se obrađuju podaci za svakog poreznog obveznika koji ostvaruje bilo koju vrstu primitka pokazati stvarni broj poreznih obveznika kojima bi Porezna uprava trebala izdati rješenja. Upravo uvažavajući te okolnosti prve godine primjene i moguće teškoće kod obrade podataka odredbama Pravilnika o porezu na dohodak članak 89b. stavak 18. predviđena je situacija da ako porezno tijelo ne uruči rješenje do 30. lipnja porezni obveznici koji porezno rješenje zaprime nakon navedenog datuma mogu podnijeti prigovor u roku od 30 dana od dana zaprimanja rješenja.

Naglašavamo da niti jedan porezni obveznik neće biti uskraćen za mogućnost podnošenja prigovora u roku od 30 dana od dana zaprimanja rješenja. Bez obzira na to kada su porezni obveznici zaprimili rješenje, Porezna uprava će svim poreznim obveznicima kojima su donijeta rješenja i utvrđena razlika za povrat, a koji u međuvremenu nisu podnijeli prigovor, izvršiti povrat u kolovozu.

Napominjemo da je Porezna uprava poreznim obveznicima-građanima za koje je raspolagala podacima donijela rješenja o utvrđivanju godišnjeg poreza na dohodak za 2015. godinu te su ista otpremljena do 22. srpnja 2016. Hrvatskoj pošti koja obavlja dostavu istih poreznim obveznicama. Izuzetak su, sukladno Zakonu, samo oni porezni obveznici za koje se moraju prikupiti dodatni podaci kao primjerice za utvrđivanje rezidentnosti, podaci o primicima iz inozemstva ili ako u evidencijama Porezne uprave postoje neusklađeni podaci važni za utvrđivanje poreza te je iste potrebno uskladiti s poreznim obveznicima.

Kako se podaci prikupljaju i usklađuju s poreznim obveznicima tako se i rješenja dostavljaju poreznim obveznicima, a isti mogu podnijeti prigovor od 30 dana od dana zaprimanja privremenog poreznog rješenja. Važno je naglasiti ako poreznim obveznicima nisu dostavljena rješenja o utvrđivanju godišnjeg poreza na dohodak za 2015. godinu, a smatraju da su im ista trebala biti izdana mogu se obratiti nadležnoj ispostavi Porezne uprave prema prebivalištu odnosno uobičajenom boravištu radi provjere odnosno pokretanja postupka za izdavanje rješenja”, stoji u priopćenju Porezne uprave.

Facebook komentari

comments