Pripremite se na prvorazredan kulturni događaj u Slavonskom Brodu

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Filament.io 0 Flares ×

Festival novih, međunarodni festival dokumentarnog filma u Slavonskom Brodu projekt je udruge SBFILM. Festival okuplja nove dokumentarce iz svih zemalja i u nekoliko godina svoga rada prerastao u prvorazredan kulturni događaj u regiji. U sklopu festivala se osim višednevnih projekcija filmova organiziraju filmske radionice, razna formalna i neformalna druženja na kojima se okupljaju gosti iz Hrvatske i inozemstva. Iako su Brođani već navikli da Festival Novih, međunarodni festival dokumentarnog filma otvara svoja vrata početkom ljeta, ove godine situacija je neštio drugačija. Festival Novih izmješten je tri mjeseca kasnije, na početak jeseni, te nas šesto festivalsko izdanje tek očekuje od 8. do 11. rujna. Ovih dana dovršen je i prijavni proces, a odziv filmaša nipošto nije razočarao.

-I ove godine na natječaj je pristiglo više od 270 dokumentarnih filmova, a selekciji postupak je u tijeku. Već sada je jasno da će i ove godine u Brodu biti prikazano desetak vrhunskih dokumentaraca. Tematika je raznolika, a među filmovima je i jedan uvijek aktualan, Iskrice, film o ljubavnim spojevima preko interneta. Biti će to zanimljivo vidjeti, kaže Saša Karić, umjetnički direktor Festivala Novih.

Uza sve to, slavonskobrodku publiku očekuje i nekoliko uradaka “s domaćeg terena”. Tako će premijerno biti prikazan i film slavonskobrodske redateljice Olje Terzić o imigrantima koji su prošle godine prolazili kroz Brod, a kao posebna poslastica biti će prikazan i film kojeg zupravo dovršavaju polaznici SB Filmove škole dokumentarnog filma.

-Filmsko stvaralaštvo u Brodu se definitivno razvija krupnim koracima. Sada već nastane pet ili šest dokumentaraca godišnje u Slavonskom Brodu, što je ogroman pomak u odnosu na stanje od prije nekog vremena. I velikom većinom su to jako dobri, zanimljivi uradci. Posebno smo ponosni što jedan mali dio te brodske filmske produkcije dolazi od polaznika naše škole filma koju organiziramo već nekoliko godina za redom, kaže Bernard Karakaš, direktor Festivala Novih.

Pored terminske promjene, Festival Novih ove godine mijenja i lokaciju. Umjesto dosadašnjih projekcija na otovrenom u središti tvrđave, sve će se odvijati u Centru mladih.

-Željeli smo festival dovesti u samo središte grada, srce zbivanja. Centar mladih odlična je lokacija, a upravo dovršavamo tehnička rješenja koja ćemo koristiti pri projekcijama. U svakom slučaju, Brođane ponovo očekuje filmski spektakl, kaže Boris Predmerski, tehnički direktor Festivala Novih. (ebrod)

Facebook komentari

comments