Prošle su dvije godine od otmice i ubojstva Tomislava Salopeka

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Filament.io 0 Flares ×

DANAS se navršava dvije godine otkako je tzv. Islamska država u Egiptu otela Hrvata Tomislava Salopeka.

Vijest o njegovoj otmici objavljena je dva dana kasnije. AFP je objavio kako je hrvatski državljanin koji je kao geodetski tehničar radio za CGG otet u Kairu dok se službenim automobilom vozio na posao.

Islamska država je 5. kolovoza objavila snimku u kojoj prijeti da će Tomislava Salopeka pogubiti ako u roku od 48 sata ne budu “oslobođene muslimanske žene iz egipatskih zatvora”.

Vesna Pusić, tadašnja ministrica vanjskih poslova, hitno je otputovala u Egipat. Predsjednica je tražila pomoć svog egipatskog kolege, a Tomislavov otac molio otmičare da ga puste. Tvrtka za koju je radio svakodnevno je slala mail otmičarima, ali odgovor nikad nije stigao.

Nakon isteka roka koji je ISIS postavio, o Tomislavu se nije znalo ništa do 12. kolovoza kada je objavljena snimka na kojoj ga maskirani islamisti obezglavljuju. Tijelo nikad je pronađeno, a mnogobrojni analitičari slažu se da vjerojatno nikad niti neće biti nađeno i vraćeno s obitelji. Ista je situacija i s tijelima ostalih zarobljenika koje je tzv. Islamska država pogubila. Nesretni čovjek za sobom je ostavio suprugu Natašu i dvoje male djece. U trenutku kad je otet, Tomislav je planirao godišnji odmor sa svojom obitelji.

Egipatske vlasti objavile su u studenom 2015. kako je ubijen Salopekov krvnik i vodeći islamistički militant u Egiptu, Ahraf Ali al- Gharabali. (index)

Facebook komentari

comments