Rastu kamate na kredite u eurima?

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Filament.io 0 Flares ×

Sve su češće najave o mogućem povećanju kamata na kredite u eurima. Bankari i analitičari uvjeravaju da do toga neće doći još najmanje godinu dana, a Udruga Franak poziva građane da odaberu kredite u domaćoj valuti. 

Iva Tadić je iz kredita u švicarcima prešla u kredite u eurima, a sada želi iz eura u kune. Boji se da bi mogao narasti euribor, odnosno parametar po kojem se računaju kamatne stope za neke kredite u eurima.

“On je sad u ovome trenutku u minusu, i to sad kao takvo odgovara onima koji imaju kredite vezane za euribor. U onom trenutku kad on poraste, to će biti jako loše. Smatram da je loše da smo vezani za euro i da će se dogoditi isto kao što je bilo i sa švicarcem”, kazala je Tadić za Dnevnik.

“Realno je da će krenuti euribor sljedeće godine prema gore. Neće možda žestoko, ali on će krenuti gore, jer ovakvo stanje ne može vječno trajati. Ja sam svoj kredit refinancirao kunskim kreditom, jer sam na taj način izbjegao sve rizike – i rizik rasta tečaja, i rasta euribora”, kazao je Goran Aleksić, Udruga Franak.

Ipak, da bi građane zaštitili od divljanja kamatnih stopa, Udruga Franak pripremila je novi Zakon o potrošačkom kreditiranju. Nadaju se da bi on mogao pomoći zaduženim građanima.

Facebook komentari

comments