Skriveni simboli u imenima i logoima najpoznatijih brandova

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Filament.io 0 Flares ×

Logoi svjetski poznatih kompanija prate nas gdje god da krenemo. Viđamo ih u televizijskim reklamama, na putu do posla, na majicama. U 90% slučajeva, nemamo predstavu koje značenje kriju ove naizgled apstraktne linije. Želite li da doznate? Mi vam donosimo objašnjenje logoa čuvenih svjetskih kompanija, a vi ćete ostati zatečeni koliko su zapravo genijalni.

McDonald’s

Dizajner prvog McDonald’s-ovog restorana došao je na ideju da na zgradu stavi dva ogromna, zlatna luka. Ovo arhitektonsko rješenje brzo je postalo simbol za brzu hranu. Kasnije je kompanija željela da odustane od ovog logoa, ali je psiholog Luis Českin ubijedio menadžment da ga zadrži. On je tvrdio da ovaj logo izgleda slično naopako okrenutoj slici ženskih grudi i da podsjeća ljude na bezbrižno djetinjstvo.

Google

Kreatori Google logoa koristili su tri glavne boje: crvenu, žutu i plavu. Njihov raspored u riječi je osmišljen posebnim algoritmom. Ipak, zeleno obojeno slovo remeti logiku i očigledno je najvažnije slovo u riječi. Sa ovim neočekivanim detaljom, dizajneri kao da su htjeli poručiti da Google ruši sve stereotipe i ne igra po uobičajenim pravilima.

Gillette

Na prvi pogled, izgleda kao da logo ne sadrži ništa više do imena brenda. Ali, ako pogledate pažljivo, primijetit ćete da ivice slova “G” i “I” imitiraju oblik poznatih brijača.

Mitsubishi

Osnova ovog logoa je grb obitelji Ivasaki, osnivača kompanije Mitsubishi. Grb se sastoji od tri dijamanta složenih jedan na drugome. Dijamanti predstavljaju pouzdanost, integritet i uspjeh, a crvena boja ukazuje na povjerenje. Japanci vjeruju da ona privlači mušterije.

Nike

Studentkinji Karolin Dejvidson plaćeno je 35 dolara za dizajniranje ovog logoa 1975. godine. Kao što možete pogoditi, svjetski poznat simbol predstavlja krila grčke boginje Nike za koju se vjerovalo da donosi pobjedu ratnicima.

Pepsi

U čast Dana svih svetih u Meksiku (poznatog i kao Dan mrtvih), Pepsi je jednom pustio u promet boce sa obrnutim logoom. Većina mušterija je vjerovala da se radi o grešci u proizvodnji, ali oni mudriji su shvatili da kada se obrnut logo pročita, dobija se riječ “isded” što bi značilo “mrtav je”.

Durex

Durex je skraćenica od riječi “durable“ (izdržljiv), ”reliable” (pouzdan) i “excellence” (izvrstan) – u osnovi, sve ono što želite od njega, zar ne?

Facebook komentari

comments