Spajanje lokalnih i parlamentarnih izbora i ‘udar’ na gradonačelnike?

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Filament.io 0 Flares ×

Ministar uprave Lovro Kuščević razmatra znatno šire zahvate u izmjenama Zakona o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi nego što je to dosad bilo najavljeno.

U izmjene zakona primarno se krenulo kako bi se spriječilo da predstavnička tijela (skupštine, gradska i općinska vijeća) na proračunima ruše izravno izabrane gradonačelnike, načelnike i župane, međutim to nisu jedine promjene o kojima se razmišlja.

Povjerenstvo koje je Kuščević okupio za izmjene Zakona o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi na njegov će prijedlog razmatrati i mogućnost da se lokalni izbori spoje s parlamentarnim izborima (kako bi se povećala izlaznost).

Moguće je i ograničenje broja mandata (možda na dva) gradonačelnicima, načelnicima i županima (što teško da će sami lokalni čelnici koji sudjeluju u tom povjerenstvu prihvatiti), razmatrat će se i broj vijećničkih mandata po lokalnim paralmentima, ali i naknade koje vijećnici dobivaju za svoj posao, odnosno jesu li one u skladu s lokalnim proračunima, odlučit će se jesu li pročelnici u gradskim i županijskim upravama profesionalci ili im mandat počinje ili završava s lokalnim čelnikom…

“Predstavnička tijela postala su tržnice na kojima se ucjenjuje izvršnu vlast. Odredit ćemo u kojim situacijama može biti opravdano rušenje čelnika na proračunu, a u kojima ne. Predložio sam 30 stavki koje se u zakonu mogu mijenjati ili razmotriti”, poručio je Kuščević, donosi tiskano izdanje Večernjeg lista od petka.

Facebook komentari

comments