Stiže Smartphone koji će biti 10 puta brži od svih ostalih

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Filament.io 0 Flares ×

Pametni telefoni koji će podržavati 5G mrežu stižu u prvoj polovici iduće godine, a među prvima su ih najavili Samsung, najveći proizvođač pametnih telefona na svijetu i američki telekomunikacijski operater Verizon.

Kako piše CNN Business, iako još nisu odali o kojem će se Samsungovom uređaju raditi, nagađa se da će to biti novi mobitel iz Galaxy S serije, budući da tada obično najavljuju najnovije modele te serije.

Međutim, pametni telefoni s podržavanjem 5G mreže, u svojoj će punoj funkcionalnosti zaživjeti tek kada ova mreža postane široko dostupna, što za sada nije slučaj.

5G tehnologija uređajima bi, naime, osigurala znatno brži rad. Predviđa se da bi u realnim uvjetima 5G mreža trebala biti otprilike 10 puta brža od njene prethodnice. S druge strane, šira dostupnost 5G mreže mnogo bi značila i u razvoju znanosti i poslovnih inovacija. Recimo, korištenjem te tehnologije autonomna bi vozila mogla procesirati informacije, koje su im potrebne za donošenje ključnih odluka, u tren oka. Također, zdravstvena industrija predviđa da će šira upotreba 5G mreže označiti početak nove ere u robotskoj kirurgiji kao i prakticiranju medicine na daljinu.

U svakom slučaju, bez obzira radi li se o superbrzim pametnim telefonima ili o robotskoj kirurgiji, na telekomunikacijskim je operaterima da izgrade milijarde dolara vrijednu infrastrukturu koja bi cijelu stvar mogla podržati, piše CNN Business.

Facebook komentari

comments