Svi su oni naši, dragi i simpatični. Dok vas ne koknu

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Filament.io 0 Flares ×

Potaknut valom ubojstava, tportalov komentator analizira kakvo smo to društvo ako je gotovo svaki junak crnih kronika bio ‘drag i miran čovjek’. Hrvatski zlostavljač u pravilu doma ima arsenal, uniformu i vojnu prošlost. Ili, ako je zbilja važan, čak i vlastita lovišta. Zlostavljanje je svuda, zaključuje. Ako ste žrtva, izvucite se odmah. Ako ste zlostavljač, hitno prestanite. Ako ste susjed, prestanite se praviti ludi. Ako ste institucija, reagirajte!

Nema nijednog ubojstva u Hrvatskoj, a da se ne nađe susjed koji će reći da je ubojica bio drag i miran čovjek. Eto, za Riječanina koji je izrešetao rapskog psihijatra susjed kaže: ‘Ništa loše se ne može reći za njega. Nikad nije bio naprasit, niti u bilo kakvom psihički teškom stanju ili ne daj bože rastrojstvu. Zaista je svima ostao u sjećanju kao ugodan čovjek.’ Ugodan čovjek imao je doma kalašnjikov, a supruga je morala pobjeći od njega jer ju je maltretirao.

Nakon nedavnog ubojstva u Đurđevcu susjedi su, čitam na portalu, ‘šokirani jer je riječ o mirnom, kulturnom i vrijednom čovjeku koji se nikada ni s kim nije posvadio’. Jedan je čak uvjeren da je policija uhitila krivoga: ‘To ne može biti on. Dobro ga poznajem, od njega sam kupovao vino.’ U zagrebačkom naselju Špansko djelatnik MORH-a ubio je svoju ženu i malo dijete, ranio punicu i potom se bacio sa zgrade. ‘Često je šetao, često u uniformi, miran je, nikad nisam očekivao da će se to dogoditi’, rekao je za medije jedan od njegovih susjeda. Bio je i u Hrgovićima jedan ubojica koga su susjedi opisali kao ‘dobrog i mirnog mladića koji bi uvijek pristojno pozdravio’. Putnik u ZET-ovu autobusu, koji je bez razloga nasmrt probo mladića, također je bio uzoran susjed. ‘Nikad ne bih rekla da je on učinio nešto takvo’, rekla je jedna susjeda. ‘Uvijek je bio tu za nas. Kad god bi nešto trebalo, uvijek je uskočio pomoći. Ako nije mogao pomoći, nije ni odmogao’, rekla je druga. Dobričina, odlikovana u ratu, imala je doma automatsku pušku sa streljivom, ručne bombe i desetak protupješačkih mina. I vozač iz Karlovca je ‘dobar čovjek, vrlo pristupačan i društven’, jedino je volio piti, a potom juriti, pa su neki dan ostala iza njega dva mrtvaca u zgužvanim autima.

Nije to čudno. Nasilnik ima dva lica – jedno za okolinu, a drugo za ukućane. Taj je fenomen zabilježen i u Bibliji: ‘Nemoj biti poput lava u svojoj kući’, drevno je upozorenje onima koji ljubazno pozdravljaju susjede, ali reže i riču na ženu i djecu. Obiteljski nasilnik doma će ošamariti suprugu ako preglasno pritisne prekidač za svjetlo, ali kao ministar ili predsjednik udruge zvučna naziva nosit će odijelo, smješkati se pred kamerama i pristojno jesti. I ako nesretna žena izađe u javnost, stranački i klupski drugovi jednodušno će reći da to nije moguće. Dapače, nasilnik se tek tada razjari: jer u pobunjenoj žrtvi vidi odraz sebe, krvoločnog čudovišta – i spreman ju je uništiti do kraja.

Isti model obiteljskog nasilja primjećujemo u hrvatskom poslovnom svijetu, samo se maltretiranje očituje u dugotrajnom neplaćanju suradnika – a ako se pobune, neplatiša ih odluči uništiti. Svima je znan slučaj Đure Gavrilovića i Ivice Todorića otprije dvadeset godina, kada je proizvođač kobasica tražio od vlasnika supermarketa da mu plaća za prodanu robu, a ovaj mu je zauzvrat otkazao suradnju. Takav okrutni postupak obeshrabrio je bilo kakve pokušaje naplaćivanja od Agrokora i u konačnici doveo do epohalnog sloma koncerna. Onaj dobroćudni susjed – to jest mi – slegnuo je ramenima i prihvatio kao normalnu činjenicu da u Konzumu nema gavrilovićke. Ako je nasilje dugotrajno, na njega se naviknemo i više ga ne primjećujemo.

A onaj glupi, gluhi i slijepi susjed naivno bira hranu i knjige s polica, s glutenom i bez glutena, traži popuste i preporuke za čitanje, i kupuje vino od susjeda, i ništa ne sluti. I glasa. I uči povijest u školi. I guta obiteljske priče iz prošlosti. I za svakog političkog monstruma – Hitlera, Staljina, Tita, Pavelića, Budaka, Kardelja, Francetića, Holjevca – zaklet će se da se za njega ne može ništa loše reći, da je uvijek tu bio za nas, da on ne bi nikada učinio nešto takvo i da je Hrvatskoj samo pomogao… a ako nije, sigurno joj nije odmogao.

Zlostavljanje je svuda. Ako ste žrtva, izvucite se odmah. Ako ste zlostavljač, hitno prestanite. Ako ste susjed, prestanite se praviti ludi. Ako ste institucija, reagirajte. Jer kad pukne tikva, onda će načelnik policijske uprave ili guverner narodne banke reći: ‘Ništa se nije moglo. Nikad ne znate kad će.’

Jer svi su oni naši, dragi i simpatični. Dok vas ne koknu.

Facebook komentari

comments