Tko će protiv koga u izbornim bitkama?

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Filament.io 0 Flares ×

Groznica sastavljanja izbornih lista tresla je jučer cijeli dan HDZ-ovu središnjicu. Predsjednici županijskih i gradskih odbora HDZ-a s čelnicima stranke bistrili su mjesta za pojedine predložene kandidate na izbornim listama u izbornim jedinicama koje zastupaju.

Njihove su prijedloge strpljivo slušali predsjednik HDZ-a Andrej Plenković i njegovi najbliži suradnici Davor Ivo Stier,Gordan Jandroković i Davor Božinović. Premda potpune liste sa svih 14 kandidata nisu završene, ipak je potvrđeno da će u prvoj izbornoj jedinici očekivano prvi na listi biti Andrej Plenković, a ne Željko Reiner kao na prošlim izborima. No sve ostale jučerašnje informacije trebalo je uzeti s rezervom, odnosno mogućim izmjenama “u zadnji trenutak”. Neki su nam izvori potvrdili da bi u drugoj, kao i na prošlim izborima, prvi mogao biti Miroslav Tuđman. Zagorski HDZ jučer je bio nezadovoljan navodnom odlukom da prva na listi u trećoj izbornoj jedinici bude glasnogovornica Vlade Sunčana Glavak a ne Žarko Tušek, predsjednik HDZ-a Krapinsko-zagorske županije, kao ni tehnički ministar Darko Horvat.

Ostale političke opcije na čela kandidacijskih lista za parlamentarne izbore izabrale su svoje najjače igrače. Iako postoji još mogućnost izmjena “u zadnji tren” sad se već otprilike zna tko će s kim u duel kako bi pobijedio u bici i pridobio najviše birača.

Prema trenutnim podacima u okršaj u prvoj izbornoj jedinici idu Andrej Plenković (HDZ), Zoran Milanović (SDP) iVlaho Orepić (Most). U drugoj izbornoj jedinici u bitku za glasače će Miroslav Tuđman ispred HDZ-a, Gordan Maras ispred SDP-a dok Most još nije iznjedrio svog kandidata. U trećoj izbornoj jedinici u utrku će za HDZ po svemu sudeći Sunčana Glavak. Njoj će parirati SDP-ovac Siniša Hajdaš Dončić i mostovac Robert Podolnjak. Četvrtu za HDZ nosi Milijan Brkić, za SDP Domagoj Hajduković, a za Most Miroslav Šimić. Sadašnji ministar financija Zdravko Marić nastojat će u ime HDZ-a pridobiti birače u petoj izbornoj jedinici. Planove će mu nastojati pomrsiti SDP-ovac Zdravko Ronko i mostovac Tomislav Panenić. Za mjesta u sabornici svoje stranke iz 6. izborne liste borit će se nositelji lista Goran Marić(HDZ), Mirando Mrsić (SDP) te Nikola Grmoja (Most). U sedmoj će u bitku za birače HDZ-ovac Davor Stier, SDP-ovka Milanka Opačić i Slaven Dobrović iz Mosta. Kad je riječ o osmoj izbornoj jedinici, u “okršaj” s HDZ-ovim nositeljem liste Olegom Butkovićem ići će SDP-ovac Željko Jovanović i mostova Ines Strenja Linić. Miro Bulj iz Mosta nastojat će dobiti bitku u 9. izbornoj jedinici protiv HDZ-ove Ivane Maletić i SDP-ovog Ranka Ostojića, a u 10. će što više birača nastojati pridobiti nositelji lista Damir Krstičević(HDZ), Boris Lalovac (SDP) i šef Mosta Božo Petrov.

Facebook komentari

comments