Tomislav Vlajnić: Raskidamo koaliciju s HDZ-om i u Skupštini Brodsko-posavske županije

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Filament.io 0 Flares ×

Povodom odluke Predsjedništva HSP AS o raskidanju svih sveza s HDZ-om na razini svih županija, gradova i općina, predsjednik Glavnog stana HSP AS i predsjednik ŽV HSP AS BPŽ Tomislav Vlajnić dr. med. dana dao je intervju koji je objavljen  29.07.2016. u tiskanom izdanju. Intervju u nastavku možete pročitati u cijelosti.

Zbog čega se odustalo od Domoljubne koalicije?

Zajednički stav tadašnje Domoljubne koalicije bio je da se izuzetno neučinkovita SDP-ova koalicija smijeni s vlasti i kroz nekoliko izbornih ciklusa na različitim razinama ta se formula pokazala uspješnom. S partnerima iz koalicije naši smo zajednički jezik oko programske platforme na temelju koje smo i dobili prošle izbore za Hrvatski sabor. U onome što se poslije događalo te u odnosu prema Mostu, glavnu riječ je vodio HDZ, s tim da smo mi uvijek imali jasan stav da se nema izmjene političke platforme od situacije do situacije i ovisno o tome tko je predsjednik stranke. Ona mora biti jasna i nepromjenjiva kroz duže razdoblje, ali to se, pokazalo se sada, nije dogodilo. Prostor koji HDZ nakon promjena u vodstvu želi pokrit, prostor je koalicije na čelu s SDP-om. To kod nas stvara zabunu i više ne možemo razaznati što je SDP, a što HDZ. Ako se, kao što se to sada radi, napuste jasne platforme koje smo donijeli, mi tu više nemamo što raditi. Ne nastavi li se s onim što nas je okupilo u koaliciju, ne vidimo razloga zašto bismo u tome dalje sudjelovali.

Ipak, HDZ vam je nudio neki oblik zajedničkog nastupa na izborima.

Ponuda HDZ-a da se zajedno ide parcijalno i samo u nekim izbornim jedinicama ulazi u koalicije je, blago rečeno, politički nekorektna i ispada da u nekim krajevima Hrvatske imate ljude s kojima se može raditi, a u drugima ih nema. Ako ne možete doći u startnu poziciju da razgovarate o dugoročnoj suradnji, mi u takvoj priči ne možemo sudjelovati. Prepoznatljivi smo kao strana s kojom se ne može trgovati i odlučili smo, ako je već predsjednik HDZ-a rekao da je Domoljubna koalicija za njega mrtva, izaći iz te priče. Za nas ova koalicija i dalje postoji i s dijelom stranaka koje su u njoj bile sudjelovat ćemo na izborima. U sadašnjoj konstelaciji snaga mi ćemo, kao najjača stranka iz pravaškog spektra, otvoriti prostor za ujedinjenje svih pravaša. To ćemo napraviti u kratkom vremenu jer su naši sukobi bili vezani za pojedince, a ne za političke platforme.

Hoće li HSP AS zaista izaći iz koalicije s HDZ-om u i Skupštini Brodsko-posavske županije?

Mislim da je to logično. Mi smo u Brodsko-posavskoj županiji s HDZ-om i strankama desnice ostvarili vrlo kvalitetnu suradnju i to stoga što je ona bila utemeljena na zajedničkim stavovima o samoj županiji, odnosno o njezinom preživljavanju i funkcioniranju jer je Domoljubna koalicija imala jasan stav da županije trebaju opstati. No, poslušat ćemo stav Predsjedništva naše stranke u kojem i mi iz ove županije aktivno radimo i napraviti ono što se od nas traži, odnosno raskinut ćemo koaliciju na svim razinama. To nam otvara prostor da djelujemo kao kvalitetna i konstruktivna oporba. Nismo tu da bismo se na nekoga ljutili, tu smo da bismo neke stvari unaprijedili, ali bez mogućnosti odlučivanja. (sbonline)

Facebook komentari

comments