U Brodsko-posavskoj županiji nije se dogodilo ni jedno ubojstvo žena u 2016. i 2017.

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Filament.io 0 Flares ×

U prvih deset mjeseci prekršajno je prijavljeno ukupno 8528 počinitelja, što je u odnosu na isto razdoblje prošle godine smanjenje od 11 posto.

S druge strane, kazneno djelo nasilja u obitelji iz godine u godinu bilježi kontinuirano povećanje, a policija to povezuje i sa svojom intencijom da se nasilništvo u obiteljskim zajednicama primarno procesuira kroz kaznena djela kao teže kažnjive radnje, a ne kroz prekršajne postupke. U prvih deset mjeseci ove godine evidentirano je 497 ovih kaznenih djela od čega je njih 387 počinjeno na štetu osoba ženskog spola – oko 80 posto, piše Šibenik.in.

Voditeljica Odjela maloljetničke delikvencije i kriminaliteta na štetu mladeži i obitelji Ravnateljstva policije, Anita Matijević predstavila je rezultat znanstvenog istraživanja “Rodno uvjetovano nasilje – Femicide Watch” u kojem su analizirana sve vrste ubojstava žena u 2016. i 2017. kada je ubijeno 38 žena, od čega su 33 ubojstva počinile njima bliske osobe, većinom muškarci.

“Spolna struktura pokazuje da su uglavnom počinitelji muškarci, a u dijelu kad su počiniteljice žene radi se o odnosu majki i kćeri”, navela je. Kao posebno rizičan dan istraživanje je pokazalo srijedu, a najrizičniji mjeseci su lipanj, studeni i siječanj.

Najrizičnija je, u odnosu na broj stanovnika, bila Šibensko-kninska županija, a slijedi Krapinsko-zagorska, dok su najsigurnije za život žena Vukovarsko-srijemska, Primorsko-goranska, Koprivničko-križevačka i Brodsko-posavska županija na čijem se području nije dogodilo ni jedno ubojstvo žena. Najveći je broj ubijenih žena zabilježen na zagrebačkom području, ali u postotnom iznosu, s obzirom na broj stanovnika, ona ne iskače kao posebno rizična.

Ubojstva se u najvećem dijelu događaju u zatvorenom prostoru, a gotovo polovica (48 posto) u zajedničkom domu žrtve i počinitelja. Najčešće su počinjena hladnim oružjem (42,1 posto) i to nožem (64,7 posto), a vatreno oružje korišteno je u 39,5 posto slučajeva (87,5 posto pištolj ili revolver), od čega je u 71,4 posto slučajeva počinitelj to oružje posjedovao ilegalno.

Starosna struktura pokazuje da su u većini slučajeva žrtve žene u dobi od 45 do 55 godina, dok su počinitelji nešto mlađi – u dobi između 35 i 55 godina. Žene žrtve nešto su nižeg obrazovanja od počinitelja, a istraživanje je pokazalo da je značajniji broj počinitelja visokoobrazovan, odnosno da imaju završenu srednju školu (više od 50 posto) te fakultet (18 posto).

“Kad se stavi u komparaciju obrazovna struktura žrtve i počinitelja dolazimo do zanimljivih rezultat – žrtve su niže obrazovne strukture, a počinitelji više obrazovne strukture. Dakle, nekakvi stereotipi da će počinitelji biti niskoobrazovani muškarci apsolutno nisu potvrđeni rezultatima ovog istraživanja”, ustvrdila je Matijević.

Kad se gleda povezanost žrtve i počinitelja kroz srodnički ili drugi odnos, istraživanje je pokazalo da je 52,63 posto počinitelja sa žrtvom bilo u intimnoj vezi (bračna ili izvanbračna zajednica, bivši bračni ili izvanbračni partneri, intimna veza), javlja Šibenikin.

Facebook komentari

comments