U brodskoj bolnici pacijentica preminula nakon operacije krajnika

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Filament.io 0 Flares ×

U ponedjeljak, 16. travnja 2018., SBplus je dobio informaciju kako je u brodskoj bolnici ‘dr. Josip Benčević’  umrla pacijentica o kojoj smo pisali u dva navrata. U prvom članku, 14. listopada 2017., pod naslovom  Nakon operacije krajnika bezmalo umrla 38-godišnjakinja, potpisnik ovog priloga problematizirao je odnos liječnika prema našoj novinarki koja je o slučaju željela pisati.

Kako bismo čitateljima približili problem i učinili ga razumljivim, 23. studenog, donijeli smo drugi članak – pod naslovom Nakon operacije krajnika nastale ozbiljne komplikacije – u kojem smo objavili 11 naših pitanja i odgovore na njih koje nam je dostavila Uprava Bolnice.

Budući da je nesretna žena umrla, vjerojatno od posljedica operacije, treći put u vezi s tim slučajem, obratili smo se Upravi Bolnice s molbom neka nam odgovore na nekoliko pitanja.

1. Što je bio uzrok smrti vaše pacijentice ?

2. Je li formirano posebno Stručno povjerenstvo koje je verificiralo uzrok smrti ili je obdukcijom uzrok smrti utvrdio patolog?

3. Ako je smrt u uzročno posljedičnoj vezi s problemima nastalim nakon operacije krajnika, je li to bila posljedica ‘greške’ ili ‘komplikacije’?

4. Je li obitelj pokojnice problematizirala smrt vaše pacijentice?

Zahvaljujući profesionalnom odnosu prema medijima, od ravnatelja Bolnice prim. Josipa Samardžića, dr.med., dobili smo odgovor kojeg prenosimo u cijelosti.

“Nakon Vašeg upita u svezi smrti pacijentice koja se liječila kod nas  očitujemo se kako slijedi:

Kako bi se utvrdile objektivne činjenice i utvrdilo zašto je došlo do neželjenog ishoda nakon liječenja pacijentice, u tijeku je provođenje izvanrednog stručnog nadzora. Povjerenstvo za kvalitetu Bolnice provodi evaluaciju po utvrđenim standardima kvalitete zdravstvene zaštite važan uz boravak i neželjeni ishod liječenja pacijentice i na temelju iste donijeti će konačni zaključak.

Suosjećamo s ožalošćenim članovima obitelji i izražavamo iskrenu sućut i žaljenje što je došlo do neželjenog ishoda u liječenju.

Točan uzrok smrti pacijenata umrlih u Bolnici može se utvrditi tek po obavljenoj obdukciji odnosno obavljenim detaljnim histološkim pretragama.

Radi utvrđivanja okolnosti liječenja i smrti koja nastupi, stručno povjerenstvo utvrđuje sve okolnosti liječenja.

Liječnici i ostalo medicinsko osoblje ponašaju se odgovorno i profesionalno te poduzimaju sve aktivnosti u cilju što boljeg i efikasnijeg liječenja svih naših pacijenata”, zaključio je prim. Samardžić. (sbplus)

Facebook komentari

comments