VIDEO: Hrvatska srušila Španjolsku!

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Filament.io 0 Flares ×

Hrvatska košarkaška reprezentacija senzacionalno je pobijedila aktualnog prvaka Europe i zasigurno najjaču reprezentaciju Olimpijskih igara, uz Ameriku naravno, Španjolsku! Izabranci Ace Petrovića gubili su i 12 razlike, ali su pokazali nevjerojatan duh, karakter i volju i na kraju pobijedili Španjolce 72-70 na otvaranju OI-a u Riju.

Hrvatsku je do pobjede vodio Bojan Bogdanović s 23 koša, Darko Planinić je dodao 11, a Krunoslav Simon 10 dok su kod Španjolske najbolji bili Pau Gasol s 26 i Nikola Mirotić s 19 poena.

Dobro smo krenuli u utakmicu i nakon tri promašene trice Rubija, Miro Bilan zabio je četiri poena za vodstvo 4-0. Nikola Mirotić pogodio je prvi koš za Španjolsku nakon čega je uslijedilo neko vrijeme bez poena. Hrvatska je upala u malu krizu i Španjolci su serijom 8-0 ekspresno došli na 10-4. Sve je bilo u redu, ali kad je Gasol pogodio tricu od table, znali smo koliko je sati. A i Aco Petrović, koji je odmah pozvao time-out.

Dvije minute prije kraja prve četvrtine, Španjolska je imala 12 razlike, a do kraja iste naši košarkaši uspjeli su smanjiti na minus sedam. Griješili su naši, ali griješili su i Španjolci i sve je to bilo tu negdje. No pred kraj prvog poluvremena, Španjolci su napravili dobru razliku da bi Bogdanović tricom pa čudesni Mario Hezonja, uz zvuk sirene također tricom, smanjio rezultat na minus 6.

Ne bi čovjek rekao da kvalitete poput Mirotića i Gasola mogu pogriješiti u napadu, ali i to se dogodilo. Njihova kombinacija u jednom napadu nije prošla, a Roko Ukić ponovo je fantastično pogodio tricu i doveo Hrvatsku na samo minus jedan u nastavku. Kapetan si je, uz istek napada, izborio prostor za šut i sjajno pogodio.

Dvorana u Riju je podivljala, publika je očigledno navijala za Hrvatsku, a Babić je solo akcijom, u stilu najvećih NBA-ovaca zakucao za vodstvo Hrvatske 57-56!

Trica s jedne pa trica s druge strane – tako se može opisati igra Hrvatske i Španjolske par minuta prije kraja utakmice. Čudo u Riju događalo se na parketu, a Hrvatska je u tren oka ponovo vodila.

Dvjema sjajnim reakcijama Krune Simona, naši košarkaši poveli su 69-67. Morali su Španjolci reagirati u zadnjim sekundama utakmice i napravili su faul na Simonu, koji se prometnuo u junaka utakmice. Pogodio je oba slobodna bacanja i Hrvatska je već polako, onako u sebi, počela slaviti.

Izbornik Scariolo pozvao je time-out, a akcija koju je zacrtao urodila je plodom. Nikola Mirotić je ostao sam na liniji za tri i pogodio je. Hrvatska je ostala na samo plus jedan (71-70). Ponovo su Španjolci napravili faul u idućem napadu i poslali Šarića na liniju slobodnih bacanja. Dario je pogodio jedno.

Gasol je promašio zadnji, odlučujuči šut, točnije Šarić mu je besramno napravio blokadu prije kraja, a priča se da se udarac dlanom od loptu i dalje čuje u dovrani u Riju. Hrvatska je srušila aktualnog prvaka Europe!

Facebook komentari

comments