VIDEO: Lista najboljih animiranih filmova svih vremena!!!!

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Filament.io 0 Flares ×

 

 1. SNJEGULJICA I SEDAM PATULJAKA – slavni i hvaljeni američki animirani film iz 1937. godine, kojeg je producirao Walt Disney i redatelj David Dodd Hand. To je 1. animirani film iz Disneyjevog studija. Radi se o ekranizaciji istoimene bajke braće Grimm koja govori o mladoj Snjeguljici koja je pobjegla od zle maćehe i našla utočište kod sedam patuljaka. “Snjeguljica” je prvi dugometražni animirani film iz SAD-a te je, prilagođen inflaciji, 10. najkomercijalniji film 20. stoljeća (prvi je “Zameo ih vjetar”). Hrvatsku verziju režirala je Biserka Vučković, a glasove su posudili: Hana Hegedušić, Mirela Brekalo, Pero Kvrgić, Žarko Potočnjak, Dušan Gojić, Zorko Rajčić, Željko Mavrović. Glazbene dionice otpjevao je Đani Stipaničev.
 2. PINOCCHIO –  je književni lik iz istoimene bajke. Priču je 1881. godine napisao Carlo Collodi. Pinocchio je drveni lutak stolara Gepetta te je bio sklon lažima, ali je na kraju bajke postao pravi dječak. Po bajci je 1940. snimljen Disney crtani film.
 3. KRALJ LAVOVA – američki animirani film iz 1994. godine. To je 32. animirani film iz Disneyjevog studija.Film je zaradio 328.541.776 USD u Americi i 783.841.776 USD u svijetu. Nastavak pod nazivom Kralj lavova 2: Simbin ponos objavljen je 1998. godine. Osvojena 3 Zlatna globusa (najbolji film-komedija ili mjuzikl, glazba, pjesma “Can You Feel the Love Tonight”) i jedna nominacija (najbolja pjesma “The circle of life”), 2 Oscara (najbolja glazba, pjesma “Can You Feel the Love Tonight”) i 2 nominacije za BAFTA-u (najbolja glazba, zvuk).

 4. BAMBI – američki animirani film iz 1942. godine, kojeg je producirao Walt Disney te režirao David Dodd Hand. Film je nastao prema istoimenom romanu pisca Felixa Saltena. To je peti animirani film iz Disneyjevog studija. Nastavak pod nazivom Bambi II objavljen je 2006. godine.Bambi je prvi Disneyjev film u kojem nema ljudskih likova.

 5. LJEPOTICA I ZVIJER – američki animirani film iz 1991. godine o mladoj djevojci čiji je otac zarobljen od zastrašujuće zvijeri. Nesvjesna je da je zvijer zapravo mladi princ na kojeg je bačena magična čarolija.
 6. PRIČA O IGRAČKAMA –računalno-animirani film iz 1995. godine animacijskoga studija Pixar. Redatelj filma je John Lasseter, a glasove u originalnoj verziji posudili su između ostalih i Tom Hanks i Tim Allen. Producenti su Ralph Guggenheim i Bonie Arnold, a film je distribuirao Walt Disney Pictures. Scenarij potpisuju Joss Whedon, Andrew Stanton, Joel Cohen i Alec Sokolow, dok je glazbu skladao Randy Newman. Priča o igračkama je prvi film koji koristio potpunu računalnu animaciju. Priča se usredotočuje na grupu igračaka koje ožive nakon što njihov vlasnik nije prisutan, fokusirajući se na Woodyja, kauboj igračku, i na Buzza Lightyeara, akcijsku igračku astronauta.Film je zaradio 361 milijuna dolara diljem svijeta. Recenzije i kritike su bile izuzetno pozitivne pohvaljujući osobito inovativnu animaciju i duhovitost scenarija. Film je dobio i nastavke.

 7. PRINCEZA MONONOKE – slavni anime film fantastike iz 1997. godine koji je režirao Hayao Miyazaki, a kojemu je to sedmi dugometražni film. Radnja se odigrava u srednjovjekovnom Japanu kada se princ umirućeg plemena našao usred konflikta između šumskih bogova i stanovnika jednog grada koji krče šumu.”Princeza Mononoke” je postala najkomercijalniji film u Japanu, sve dok ju nije potukao “Titanic” par mjeseci kasnije, a sa uspjehom je prikazana i u kinima diljem svijeta, pa tako i u Hrvatskoj. U SAD-u je film zaradio 2.3 milijuna $. Danas se nalazi na listi 250 najboljih filmova na siteu IMDb.com, a Roger Ebert ga je uz to stavio na 6. mjesto na svojoj listi 10 najboljih filmova 1999.

 8. PREDBOŽIĆNA NOĆNA MORA – glazbeni animirani film iz 1993. sniman tehnikom stop animacije. Film govori o stanovnicima Grada noći vještica (Halloween Town), na čelu s Jackom Skellingtonom, koji pokušavaju prekinuti monotoniju slavljenja Noći vještica novim praznikom, Božićem. “Predbožićnu noćnu moru” režirao je Henry Selick, animator koji se bavi tehnikom stop animacije. Film se jednim dijelom temelji na crtežima i pjesmi Tima Burtona koji je bio i koproducent filma, ali nije ga režirao kako se ponekad misli, iako je bio uključen u njegovo nastajanje.
 9. TRNORUŽICA – američki animirani film iz 1959. godine, producenta Walta Disneya. To je 16. Disneyev animirani film koji je snimljen po istoimenoj bajci napisanoj 1697. Ime dano princezi od strane njenih roditelja je Aurora (lat.: zora), kao i u baletu Čajkovskog. U izvornoj Perraultovoj bajci Aurora je ime princezine kćeri. Ime Trnoružica prvi put se javlja u inačici braće Grimm. Ironično, princeza Aurora, glavni lik filma, u njemu se, izuzme li se pojavljivanje kao dijete na krštenju, pojavljuje tek osamnaest minuta. To je najčešća kritika ovom nagrađivanom uspješnom filmu.
 10. TKO JE SMJESTIO ZEKI ROGERU? – američki animirano-igrani film iz 1988. godine. Radnja se vrti oko detektiva koji mrzi animirane likove, a jedino mu može pomoći zeko Roger. U glavnim igranim ulogama se pojavljuju Bob Hoskins i Christopher Lloyd.
 11. DUMBO – američki animirani film iz 1941. godine. Glavni junak filma Dumbo je ismijavan zbog svojih velikih ušiju. Mladom cirkuskom slonu se pridružuje miš, koji će mu pomoći da ostvari sav svoj potencijal.
 12. U POTRAZI ZA NEMOM – računalno animirani film iz 2003., a producirale su ga tvrtke Pixar Animation Studios i Walt Disney Pictures.Film se u SAD-u počeo prikazivati 30. svibnja 2003. i u prvom vikendu prikazivanja zaradio 70 milijuna dolara, što je tada bila rekordna zarada za jedan animirani film, a godinu dana kasnije rekord je oborio DreamWorksov Shrek 2, zaradivši 108 milijuna. U ožujku 2004., Potraga za Nemom je bila među deset filmova s najvećom zaradom svih vremena, zaradivši više od 850 milijuna dolara diljem svijeta. U Hrvatsku je stigao nekoliko mjeseci nakon američke premijere i to je prvi Walt Disneyjev-Pixarov film koji je preveden na hrvatski i postao vrlo popularan te postao trend za prevođenje ostalih Pixarovih filmova.

  Film je 2004. dobio i Oscara u kategoriji za najbolji animirani film, a iste godine primio je i nagradu Nickelodeon Kids’ Choice Award za najbolji film po izboru djece. Trenutačno se nalazi na 93. mjestu popisa 250 najboljih filmova svih vremena baziranog na glasovima korisnika najveće internetske baze podataka o filmu IMDb.

 13. ALADDIN – američki animirani film iz 1992. godine i 31. je film iz produkcije Disneyevog studija. Radnja je uzeta iz zbirke pripovijedaka Tisuću i jedna noć. Film je osvoio 2 oscara: Oscara za najbolju originalnu glazbu i Oscara za najbolju originalnu pjesmu za pjesmu “Whole new World” (hrv. Novi svijet). Također je bio nominiran i u kategoriji za najbolji zvuk i zvučne efekte, a pjesma “Friends like me” (hrv. Prijatelja dva) za najbolju originalnu pjesmu.

   

 14. WALL-E – Oscarom ovjenčani animirani film iz 2008. godine. Radnja se odvija u dalekoj budućnosti kada će mali robot koji prikuplja smeće doživjeti ultimativno svemirsko putovanje, kroz koje će donijeti vjeru cijelom čovječanstvu.
 15. SHREK – računalno animirani film iz 2001. baziran na bajci Williama Steiga iz 1990., a njegova je animacija započela još 31. listopada1996. i trajala više od četiri i pol godine.Shrek je bio prvi film koji je dobio Oscara u kategoriji za najbolji animirani film, koja je po prvi put uvedena za filmsku godinu 2001., a trenutačno se nalazi na 160. mjestu popisa 250 najboljih filmova svih vremena na najvećoj internetskoj bazi podataka o filmu IMDb. Film je bio naveliko hvaljen od strane kritičara, a odlično su ga prihvatili i djeca i odrasli.

  Shrek je bio toliko uspješan da je pomogao svojoj produkcijskoj kompaniji DreamWorks u zauzimanju mjesta najvećeg konkurenta Walt Disney Picturesu u polju dugometražnih animiranih filmova, naročito onih računalno animiranih. Kasnije je Shrek postao i maskota kompanijinih produkcija animiranih filmova.

  Kao glasovi glavnih likova pojavljuju se Mike Myers kao veliki zeleni ogr po imenu Shrek, Eddie Murphy kao brbljivi magarac koji slučajno upoznaje Shreka, Cameron Diaz kao princeza Fiona i John Lithgow kao umišljeni lord Farquaad.

 16. MALA SIRENA –  američki fantastični animirani film iz 1989. godine redatelja Rona Clementsa i Johna Muskera u produkciji Walt Disney Feature Animationa. Film je nastao prema istoimenoj bajci koju je napisao Hans Christian Andersen. To je 28. animirani film iz Disneyjevog studija kojim je započeo veliki uspjeh studija u narednom desetljeću. Radnja se vrti oko mlade sirene koja se zaljubila u čovjeka Erica te odlučila transformirati u ljudsko obličje. Godine 2006. izašlo je i novo DVD izdanje na hrvatsko tržište. Nastavak pod nazivom Mala sirena 2: Povratak u more objavljen je 2000. godine.
 17. NEBESA – računalno-animirani film animacijskoga studija Pixar iz 2009. godine. Distributer ovog filma je Walt Disney Pictures i dostupan je u Disneyjevoj 3D tehnici. Premijera Nebesa bila je 29. svibnja 2009. godine u Sjevernoj Americi te je otvorio Filmski festival u Cannesu iste godine što je bilo prvi put u povijesti da neki animirani film otvora Cannes.Redatelj filma je Pete Docter koji je i režirao Čudovišta iz ormara. Glasove su posudili u originalnoj verziji Edward Asner, Christopher Plummer, Bob Peterson i Jordan Nagai. To je ukupno deseti Pixarov film i prvi koji je prikazan u Disney Digital 3D-u. Uz Nebesa u kinima se prikazivao i kratki film Partly Cloudy.

  Radnja filma vrti se oko starca Carla Fredricksena i dječaka izviđača imena Ratko koji će zajedno doletjeti do Južne Amerike u kući koja leti uz pomoć balona. Film je zaradio više od 723 milijuna dolara diljem svijeta, što ga čini drugim Pixarovim filmom po zaradi nakon Potrage za Nemom.

  Nebesa je osvojio Zlatni globus za najbolji animirani film i najbolju originalnu pjesmu. Film je zatim pet puta nominiran za Oscara, uključujući i nominaciju za najbolji film što je tek drugi put u povijesti da animirani film dobiva ovu vrstu nominacije (to je uspjelo još animiranom filmu Ljepotica i zvijer). Na kraju je bio nagrađen s dva Oscara – za najbolji animirani film i najbolju originalnu glazbu.

 18. ČUDOVIŠTA IZ ORMARA – američki računalno-animirani film iz 2001. godine studija Pixar. To je bio četvrti po redu Pixarov dugometražni animirani film. Redatelji filma su Pete Docter, Lee Unkrich i David Silverman, a scenaristi Andrew Stanton, Dan Gerson, Robert L. Baird, Rhett Reesei i Jonathan Roberts.Film je distribuiran od strane Walt Disney Picturesa. Premijera je bila 2. studenog 2001. godine u SAD-u. Film je doživio veliki uspjeh i veoma pozitivne kritike. Zaradio je preko 525 milijuna američkih dolara diljem svijeta.

 19. JUHU-HU – animirani film američkog animacijskog studija Pixar iz 2007. godine. Osvojio je velik broj nagrada, između ostalog Oscara i Zlatni globus u kategoriji najboljeg animiranog filma.
 20. TARZAN – američki animirani film iz 1999. godine o muškarcu kojeg su odgajale gorile, a sada se mora odlučiti da li pripada njima ili svijetu ljudi od kojih potječe.

Facebook komentari

comments