VIDEO: Lista najboljih kaubojskih (vestern) filmova svih vremena!!!!

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Filament.io 0 Flares ×

 

 1. TOČNO U PODNE – američki je crno-bijeli vestern iz 1952. godine, redatelja Freda Zinnemanna, s Garyjem Cooperom u glavnoj ulozi. Radnja govori o šerifu grada na Divljem zapadu, koji se potpuno sam mora suprotstaviti bandi ubojica.

  Film Točno u podne jedan je od klasika žanra vesterna, svrstan među najutjecajnije filmove svih vremena. Oživio je karijeru holivudske legende Garyja Coopera, koji je u njemu dao jednu od svojih najupečatljivijih uloga, a svijetu je predstavio novu zvijezdu, buduću monegašku princezu Grace Kelly. Imao je velikog uspjeha kod kritike i publike te bio nagrađen sa četiri Oscara.

 2. TRAGAČI – slavni američki vestern iz 1956. kojeg je režirao John Ford. Film govori o epskoj potrazi dvaju kauboja za djevojkom otetom od Indijanaca te se smatra jednim od najboljih filmova kinematografije. Redatelji poput Martina Scorsesea i Georgea Lucasa ga smatraju najznačajnijim filmom 20. stoljeća, dok ga je Entertainment Weekly proglasio 13. najboljim filmom svih vremena.
 3. SHANE – vestern Georgea Stevensa iz 1953., snimljen prema istoimenom romanu Jacka Schaefera. U glavnim ulogama pojavljuju se Alan Ladd, Jean Arthur i Van Heflin.Shane govori o revolverašu koji dolazi u netom naseljeno poljoprivredno gospodarstvo blizu mirnog gradića i bori se za svoje pravo na dio zemlje protiv stočara koji posjeduje većinu zemlje.

  Iako je radnja izmišljena, neki njezini elementi izvedeni su iz Rata okruga Johnson u Wyomingu. Film je sniman u planinama Jackson Hole u Wyomingu, a mnoge scene prikazuju planinski masiv Grand Teton. Druge lokacije snimanja bile su jezero Big Bear, San Bernardino National Forest, Iverson Ranch, Chatsworth i studio Paramounta u Hollywoodu.

 4. CRVENA RIJEKA – vestern Howarda Hawksa iz 1948. o prvom prijevozu stoke kroz Chisolm Trail. John Wayne se pojavljuje kao stočar koji se tijekom putovanja posvađa sa svojim posvojenim sinom, Montgomeryjem Cliftom, oko vlasništva stoke.

  Scenarij su napisali Borden Chase i Charles Schnee prema Chaseovoj priči The Chisholm Trail. Nominiran je za Oscare za montažu i najbolju priču.

 5. DIVLJA HORDA – kontroverzni vestern Sama Peckinpaha iz 1969. u kojem su u glavnim ulogama nastupili William Holden, Ernest Borgnine Robert Ryan, Edmond O’Brien, Warren Oates, Jaime Sanchez, Ben Johnson, Strother Martin, L.Q. Jones, Bo Hopkins i Dub Taylor. Film opisuje vremešnu bandu odmetnika na granici Teksasa i Meksika 1913. koja pokušava preživjeti u sve modernijem svijetu. Film je došao na loš glas zbog ekstremnog nasilja tijekom uvodne scene pljačke banke i zaključne bitke između razbojnika i meksičke vojske.

  Scenarij, koji su napisali Walon Green, Roy N. Sicker i Sam Peckinpah, nominiran je za Oscar za najbolji originalni scenarij, dok je filmska glazba Jerryja Fieldinga nominirana za najbolju originalnu filmsku glazbu. Peckinpah je bio nominiran za najboljeg redatelja na dodjeli nagrada Ceha smeričkih redatelja. Lucien Ballard osvojio je nagradu Nacionalnog društva filmskih kritičara za najbolju fotografiju.

  Divlja horda poznata je po zamršenim akcijskim sekvencama koje kombiniraju usporene i normalne snimke iz nekoliko kuteva, revolucionarnoj tehnici koja će postati standard u kasnijim filmovima (kao i u Peckinpahovim sljedećim filmovima). Slična tehnika usporene snimke koristila se i prije u filmovima kao što su Sedam samuraja (1954.), Bonnie i Clyde (1967.) i filmovima Francuskog novog vala, ali velika tehnička virtuoznost Divlje horde inspirirat će redatelje u kasnijim godinama pri prikazivanju akcije i nasilja.

 6. POŠTANSKA KOČIJA – vestern Johna Forda iz 1939. s Claire Trevor i Johnom Wayneom u glavnim ulogama. Scenarij, koji su napisali Dudley Nichols i Ben Hecht, je adaptacija kratke priče “The Stage to Lordsburg” Ernesta Haycoxa iz 1937.Za Waynea je to bila uloga koja ga je afirmirala kao filmsku zvijezdu.

  Iako je Ford snimio mnogo nijemih vesterna prije Poštanske kočije, bio je to njegov prvi zvučni film. Osim toga, bio je to prvi od mnogih njegovih filmova koje je snimao u Monument Valleyju, na granici Arizone i Utaha, i jedan od brojnih filmova koje je snimio s Johnom Wayneom.

 7. RIO BRAVO – film glasovitog Howarda Hawksa zasigurno je jedan od najcjenjenijih, najpopularnijih i najutjecajnijih vesterna svih vremena. Riječ je o adaptaciji kratke priče B. H. McCampbella, djelu koje je slavni redatelj snimio kao konzervativni odgovor navodno preliberalnom vesternu “Točno u podne” Freda Zinemanna. Žanrovski netipičan film, koji karakterizaciji slikovitih protagonista i izgradnji njihovih slojevitih međuodnosa posvećuje mnogo više pozornosti nego klasičnoj epskoj vestern priči o borbi dobra i zla.
 8. ČOVJEK KOJI JE UBIO LIBERTYJA VALANCEA – pretposljednji western Johna Forda. Film je imao nominaciju za Oscara u kategoriji najbolji kostimi a John Wayne je nagrađen Laurel nagradom za najbolju akcijsku ulogu.”Čovjek koji je ubio Libertyja Valancea” film je iz kasnog dijela opusa glasovitog Johna Forda, kapitalno njegovo djelo, ali i kapitalno za žanr vesterna u cjelini, maestralna sinteza temeljenih žanrovskih odrednica i njihova prekoračivanja.
 9. NEPOMIRLJIVI – možda je jedan od najboljih (anti)vesterna snimljenih u posljednjih tridesetak godina. Kao i uvijek kad su Eastwoodovi filovi u pitanju, ispričani siže ne govori mnogo, a u filmu je zapravo riječ o snažnoj analizi morala i licemjerja starog Zapada, o “ubiti ili biti ubijen”, o razlici između mita i povijesti. Film je dobio četiri Oscara: za najbolji film, režiju, mušku epizodnu ulogu (Gene Hackman) i montažu (Joel Cox).
 10. SEDMORICA VELIČANSTVENIH – legendarni američki vestern o sedmorici revolveraša koji pokušavaju obraniti selo od napada odmetnika. Opaki i neustrašivi odmetnici ipak pokazuju i svoju humanu stranu, baš kao i seljani koji prvi put uviđaju da su sposobni izboriti se za svoja prava.
 11. MOJA DRAGA KLEMENTINA – slavni je vestern Johna Forda koji prikazuje priču o jednome od najvećih legenadarnih obračuna Divljega zapada. U filmu nastupaju poznati američki glumci Henry Fonda, Victor Mature i Walter Brennan. Braća Wyatt (H. Fonda), Morgan (W. Bond), Virgil (T. Holt) i James Earp, žive samotnim životom goneći stoku i putujući po američkom Zapadu. Pristigavši u Tombstone odlaze u grad, u kojem vlada nered i bezakonje.
 12. BLAGO SIERRA MADRE – američki je film Johna Hustona iz 1948. s Humphreyjem Bogartom i Walterom Hustonom u glavnim ulogama. Temeljen je na istoimenom romanu B. Travena iz 1927., u kojem se dva američka razbojnika (Humphrey Bogart i Tim Holt) u dvadesetim godinama u Meksiku udružuju s veteranom (Walter Huston, redateljev otac) kako bi pronašli blago. Veteran uspijeva predvidjeti nevolju, ali ipak ode s njima. Blago Sierra Madre bio je jedan od prvih holivudskih filmova koji se gotovo u cijelosti snimao izvan Sjedinjenih Država (u Tampicu, Meksiko), iako su noćne scene snimljene u studiju.
 13. DOBAR, LOŠ, ZAO – talijanski epski špageti-vestern Sergia Leonea iz 1966. s Clintom Eastwoodom, Lee Van Cleefom i Elijem Wallachom u glavnim ulogama. Scenarij su napisali Age i Scarpelli, Luciano Vincenzoni i Leone, a temelji se na priči Vincenzonija i Leonea. Slavni soundtrack za film skladao je Ennio Morricone. To je treći film iz “dolarske trilogije”, koju još čine filmovi Za šaku dolara (1964.) i Za dolar više (1965.). Film govori o trojici revolveraša koji tragaju za zakopanim zlatom vojske Konfederacije u kaosu obračuna, vješanja, Građanskog rata i zatvoreničkog logora.
 14. BILO JEDNOM NA DIVLJEM ZAPADU – epski špageti-vestern Sergia Leonea iz 1968. godine.

  Neki kritičari proglasili su ga “najvećim vesternom svih vremena”.

  U glavnim ulogama pojavljuju se Henry Fonda, u neobičnoj ulozi razbojnika Franka, Charles Bronson kao “Harmonica”, Jason Robards kao dobroćudni bandit Cheyenne, i Claudia Cardinale kao Jill, novopečena udovica s burnom prošlošću.

  Film je prvi dio djelomično nepovezane epske trilogije, filmova koji se bave društvenim i političkim problemima američke povijesti. Uslijedio je film Za šaku dinamita 1971. godine, a 1984. Bilo jednom u Americi.

 15. BUTCH CASSIDY I SUNDANCE KID – slobodno temeljen na povijesnim činjenicama i detaljima iz života glasovitih pljačkaša banaka Butcha Cassidyja i Sundance Kida, koje je u scenarij pretočio dvostruki oskarovac William Goldman (Princeza nevjesta, Maverick, Komora, Neograničena moć, Generalova kći), biografski vestern oskarovca Georgea Roya Hilla (Žalac, Veliki Waldo Pepper, Svijet prema Garpu) jedan je od najpoznatijih vesterna svih vremena, 1970. ovjenčan Oscarima u kategorijama najboljeg izvornog scenarija, najuspjelije originalne pjesme, najbolje glazbe i fotografije, te nagrađen Zlatnim globusom i s devet nagrada BAFTA.
 16. WINCHESTER 73 – slavnoga redatelja kriminalističkih filmova, povijesnih i vesterna Anthonyja Manna. U glavnoj ulozi izvrstan je James Stewart, s kojim je redatelj, nakon ovoga filma, surađivao još u sedam filmskih projekata. U ostalim ulogama također briljiraju izvrsni glumci S. Winters, T. Curtis, R. Hudson, M. Mitchell i drugi. Zanimljivo je da je kao redatelj prvotno trebao biti Fritz Lang, no kada je on odustao, sam Stewart je predložio Manna.
 17. FORT APACHE – vestern redatelja Johna Forda iz 1948. s Johnom Wayneom i Henryjem Fondom u glavnim ulogama. Bio je to prvi redateljev film iz “konjaničke trilogije”, koju još čine filmovi Nosila je žutu vrpcu i Rio Grande, u kojima je također nastupao Wayne. Bio je to jedan od prvih autentičnih i suosjećajnih prikaza Indijanaca koji su bili uključeni u Američki građanski rat (Apači u filmu, a Siouxi u stvarnim bitkama). Priča je djelomično temeljena na liku američkog generala Georgea Armstronga Custera, a dotiče se i Bitke kod Little Bighorna.
 18. ČOVJEK ZVAN HRABROST – ramake istoimenog westerna iz 1969.godine za kojeg je John Wayne osvojio svog jedinog Oscara u kategoriji glavne muške uloge glumeći opakog šerifa koji pomaže tvrdoglavoj mladoj ženi ući u trag ubojici njezina oca.
 19. LEGENDARNI TOMBSTONE – tragajući za boljim životom umirovljeni šerif Wyatt Earp (Kurt Russell) i njegova dva brata dolaze u gradić Tombstone gdje susreću svog dugogodišnjeg prijatelja Doca Hollidaya (Val Kilmer). No građane Tombstonea svakodnevno terorizira grupa opasnih odmetnika. Braća Earp i Doc odluče teroriziranju stati na kraj.
 20. RIO GRANDE – zadnji dio vestern trilogije Johna Forda o američkoj konjici iz 1950. Prva dva filma bila su Fort Apache iz 1948. i Nosila je žutu vrpcu iz 1949. John Wayne nastupio je u glavnoj ulozi u sva tri filma, kao satnik Kirby Yorke u Fort Apacheu, zatim kao zapovjednik konjice Nathan Cutting Brittles u Nosila je žutu vrpcu i, konačno kao promaknuti pukovnik Kirby Yorke u Rio Grande.

  Ford je prvo htio snimiti film Mirni čovjek, ali čelni čovjek studija Republic Pictures, Herbert Yates, inzistirao je da Ford snimi prvo Rio Grande, s istom kombinacijom, John Wayne-Maureen O’Hara; Yates nije slutio da je scenarij Mirnog čovjeka tako dobar, nego je htio da Rio Grande izađe prvi kako bi zaradio za sljedeći film. (Na Yatesovo iznenađenje, Mirni čovjek postat će 1952. najveći hit studija i favorit među obožavateljima kombinacije Ford/Wayne).

 21. KAKO JE OSVOJEN DIVLJI ZAPAD – John Ford i Henry Hathaway prikazuju nam život dviju obitelji, Prescott i Rawlings, tijekom događaja koji su zauvijek promijenili Divlji Zapad. Film nam prikazuje pedeset godina američkog naseljavanja zapada kroz oči nekoliko generacija obitelji Prescott i Rawlings. Pogledajte migraciju kroz Erie kanal, putovanja preko prerija tijekom Kalifornijske zlatne groznice, užase i patnje civilnog rata i konačno, gradnju željeznica i dolazak pravde i zakona u divljinu. Tijekom ovih putovanja obitelji se susreću za iskusnim lovcima, okrutnim banditima i indijanskim plemenima.
 22. ODMETNIK JOSEY WALES – vestern Clinta Eastwooda iz 1976. smješten na kraj Američkog građanskog rata.Događaji su temeljeni na pustošenju Osceole u Missouriju 23. rujna 1861. nakon ranijeg okršaja u Građanskom ratu.

  Josey Wales (Eastwood), povučeni farmer iz Missourija, natjeran je na osvetu nakon barbarskog, brutalnog i bespotrebnog pokolja njegove obitelji od strane sjevernjačke bande zvane Jayhawkers – točnije skupine zvane Redlegs. Josey se pridružuje skupini južnjačkih gerilaca koji vodi “Krvavi Bill” Anderson. Pri kraju rata, njegovi suborci gerilci pokušaju se predati, ali ih pobiju Redlegsi (sada dio regularne sjevernjačke vojske) koji su spalili Joseyjevu farmu i pobili mu obitelj.

 23. PLES S VUKOVIMA –slavni je pustolovni vestern iz 1990. koji je režirao Kevin Costner. Film je postigao velik komercijalan uspjeh u kinima u doba kad se mislilo da je žanr westerna izašao iz mode. Radnja se vrti oko američkog poručnika koji se približio i identificirao s Indijancima.

  Film je osvojio 7 Oscara i 3 Zlatna globusa, uključujući za najbolji film, ali je među filmofilima na zlu glasu zbog toga što je “oteo” nagrade hvaljenom gangsterskom filmu “Dobri momci” Martina Scorsesea. 2007. film je uključen u Državni filmski registar zbog “povijesnog i kulturnog značaja”.

 24. MALI VELIKI ČOVJEK – u ovom vesternu sa izrazitim smislom za humor, Jack Crabb ima sto godina, te ga jedan kolekcionar usmenog povijesnog predavanja ispituje o njegovoj prošlosti. Jack nam priča  o tome kako je bio zarobljen od strane Indijanaca još kao dijete, kako su ga oni i odgojili, kako se oženio Indijankom koju je kasnije ubio general Caster na njegove oči i kako je postao izviđač u njegovoj vojsci, kasnije u bitci kod Little Big Horna.
 25. SINOVI KATIE ELDER – dječaci iz obitelji Elder okupljaju se na sprovodu majke. Najstariji John je poznati plaćeni ubojica kojeg nevolje sljede gdje god pođe. Sinovi odlučuju povratiti svoj stari ranč koji je njihov također pokojni otac izgubio na kartama pod sumnjivim okolnostima.
 26. HONDO – australskoga redatelja, pisca i scenarista Johna Farrowa (Where Danger Lives, His Kind of Woman) dopadljiv je i napet vestern rađen u stilu Fordovih i Walshevih filmova. To je riča o Hondu, usamljenom kauboju koji, iako je jednom počinio zločin, odluči braniti nezaštićenu porodicu od Indijanaca. U ulozi takvoga nimalo jednobojnoga lika izvrstan je slavni John Wayne, a njemu uz bok stoje Ward Bond i Geraldine Page.
 27. WYATT EARP – Wyatt Earp je legenda Divljeg zapada, suprug, osvetnik, kradljivac i čovjek od zakona, rastrgan između svojih želja i obaveza prema obitelji, u dramatičnom i uzbudljivom trenutku američke povijesti.Film “Wyatt Earp” jedan je od brojnih filmova koji ekraniziraju jednu od najvećih legenda Divljega zapada, šerifa Wyatta Earpa, spomenimo samo “Moju dragu Klementinu” (1946), “Obračun kod O. K. Corrala” (1957) te “Tombstone” (1993).
 28. DVOBOJ U PODNE – film je nominiran za Oscara u kategorijama najbolje glavne glumice (J. Jones) i sporedne glumice (L. Gish) i nevjerojatno je da nije nominiran za fotografiju. Snimala su ga čak tri snimatelja: Lee Garmes, Hal Rosson i Ray Rennahan, a iako je kao redatelj potpisan King Vidor, veliko ime nijemoga filma, uz njega su na režiji radila još petorica redatelja: Josef von Sternberg, William Dieterle, William Cameron Menzies, Otto Brower, Sidney Franklin.
 29. ALAMO – John Wayne spremao se punih deset godina režirati povijesni spektakl “Alamo”, istinitu priču o hrabrom otporu 185 Teksašana i dobrovoljaca Davyja Crocketta. U projekt je uložen golem novac, sagrađena je replika slavne katoličke misije i poslije tvrđave, a mnogobrojni statisti, oružje i kaskaderi – uz pomoć specijalista za akcijske prizore – stvorili su jednu od najboljih bitaka ikada snimljenih na filmu.
 30. OBRAČUN KOD O.K. KORALA – jedan od najboljih kaubojskih filmova svih vremena, Obračun kod O.K. Corrala istražuje odnos dvije najomiljenije legende; Wyatta Earpa (Burt Lancaster) i Doc Hollidaya (Kirk Douglas). Kada Earp spasi Hollidaya od bande, neprijatelji postaju prijatelji te zajedno odluče očistiti Zapad od razuzdane bande Clanton… Film je dvostruko nominiran za Oscara 1958. godine.

Facebook komentari

comments