VIDEO: Lista najvećih glazbenih ikona svih vremena!!!!

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Filament.io 0 Flares ×

 

 1. JAMES BROWN bio je američki glazbenik i zabavljač prepoznatljiv po svom velikom utjecaju u popularnoj glazbi 20. stoljeća. Mnogi ga i danas pamte po glasnom vokalu, grozničavom plesu i jedinstvenom ritmičkom stilu.Kao vrstan pjevač, kantautor, vođa sastava i glazbeni producent, Brown je značajno doprinio razvoju gospela i R&B-a, a također i soula i funka. Ostavio je traga i u mnogim drugim žanrovima, primjerice rocku, jazzu, disko glazbi, danceu i elektroničkoj glazbi, reggaeu i hip hopu. Svojim je glazbenim stilom i izričajem također utjecao i na afričku popularnu glazbu, afrobeat, jùjú i mbalax te stvorio uvjete za razvoj go-go glazbe.

   

 2. ELVIS PRESLEY američki pjevač. Često je nazivan Kraljem Rock and Rolla ili samo Kraljem, još za života legenda i neokrunjeni kralj rock’ n’ rolla.U javnosti je počeo pjevati s 13 godina na crkvenim svečanostima i srednjoškolskim priredbama u Memphisu. S 18 godina je napustio školu i poželio raditi kao portir u kinu i kao vozač kamiona. Prvu pjesmu snimio je kao rođendanski dar majci. Prvu ploču snimio je 1954. godine. Njegov uzlet započinje sredinom 50-tih godina hitovima “That s All Right Mama” i “Heartbreak Hotel” , a najuspješnije mu je razdoblje od 1960. do 1975. godine u kojem je izdao 52 ploče i još za života ih prodaje oko 600 milijuna komada.

   

 3. MICK JAGGER je engleski rock glazbenik, glumac, tekstopisac, filmski producent i biznismen. Najviše je poznat kao pjevač i jedan od osnivača rock sastava The Rolling Stones.

   

 4. FREDDIE MERCURY  bio je britanski pjevač, tekstopisac i producent. S glasom nevjerojatnog opsega od čak četiri oktave, bio je jedan od najboljih vokala na tadašnjoj glazbenoj sceni, te se ujedno i danas smatra jednim od najvećih vokala u glazbenoj povijesti. Freddie je imao izuzetan talent za pisanje pjesama i melodija. Na to je utjecalo njegovo iskustvo u raznim vrstama glazbe, od indijske do britanske i američke. Njegova uvjerljivo najbolja i u svijetu najpoznatija pjesma je “Bohemian Rhapsody”, s albuma A Night at the Opera iz 1975. godine. U Britaniji se zadržala 9 tjedana na broju jedan top ljestvice. Kroz daljnji razvoj karijere napisao je veliki broj pjesama koje su i danas vrlo poznate i još se uvijek mogu čuti na stadionima ili u dvoranama, kao npr. “We are the Champions”(News of the World, 1977.), “Crazy Little Thing Called Love” (The Game 1980.), “Barcelona” (solo album Barcelona 1988.), prvu veliku uspješnicu grupe, Killer Queen (Sheer Heart Attack 1974.) i publici vrlo omiljenu “Love of My Life” (A Night At The Opera 1975.), koju je posvetio Mary Austin.

   

 5. TINA TURNER američka je soul, R&B, dance, disco, pop, rock pjevačica, glumica, plesačica i tekstopisateljica. Nagrađena je s osam Grammy nagrada. Časopis “Rolling Stone” stavio je Tinu na listu Besmrtnika – najvećih izvođača svih vremena. Tina je dobila i svoje mjesto u Rock and Roll Hall of Fame muzeju, Clevelandu. Dobitnica je Grammy Hall of Fame Award nagrade. Jedna je od najpopularnijih i najuspješnijih ženskih rock izvođačica svih vremena s prodanih gotovo 200.000.000 albuma, što kao samostalna izvođačica, što kao članica sastava bivšeg supruga Ikea Ike & Tina Turner.

   

 6. CHUCK BERRY američki gitarist, vokalist i skladatelj.1926. godine u St. Louisu rođen je jedan od najutjecajnijih izvođača u povijesti rocka – Chuck Berry. Rock and roll je zasigurno postojao i prije njega. Bilo je i gitarističkog rock and rolla prije Chucka Berrya, no on je savršeno utjelovljenje svega što rock and roll znači, bilo to dobro ili zlo. Chuck Berry razmjerno se kasno počeo profesilonalno baviti glazbom. Tek je u svojoj 26. godini prvi put nastupio za honorar, a snimati je počeo tri godine kasnije. Možda je jedan od razloga za tako kasni početak njegov boravak u popravnom domu zbog krađe automobila. U 21. godini Berry se ostavio karijere sitnog kriminalca, smirio se, zaposlio kao radnik i oženio. No, nije dugo mirovao. Uskoro se proslavio na lokalnoj razini pjevajući i svirajući po klubovima. Kada je 1955. godine izašla “Maybellene“, Berryjeva karijera krenula je punim gasom. Uspjeh mu je donio slavu, bogatstvo i sve veće zanimanje zakonodavne vlasti. U 20 mjeseci uhićen je dva puta, a u optužbi se spominjalo “bijelo roblje” – njegove mnogobrojne veze sa ženama druge rase nisu prošle nezapaženo. U posljednjih dvadeset godina Berry se dostojanstveno povukao iz glazbenog biznisa.

   

 7. JERRY LEE LEWIS američki je rock glazbenik i tekstopisac. Jedan je od začetnika rock and roll glazbenog žanra i uveden je u kuću slavnih “Rock and Roll Hall of Fame”, također zbog njegovog doprinosa u pionirskom radu u žanru ulazi i u kuće “Rockabilly Hall of Fame”. Časopis “Rolling Stone Magazine”, 2004.g. postavlja ga na #24 popisa “100 najboljih izvođača za sva vremena”. Isti časopis 2003.g. njegov box set, postavlja na #242 popisa “500 najboljih albuma za sva vremena”.

   

 8. JIM MORRISON američki pjevač, legendarni vođa Doorsa. Morrison nije znao svirati niti jedan instrument, ali je pridonosio komponiranju tako što bi već u “glavi” imao melodiju za svoj tekst. Osim što je bio pjevač The Doorsa, bio je autor nekoliko knjiga poezije, dokumentaraca, kratkog filma i ranog muzičkog video spota za pjesmu “The Unknown Soldier”. Što se tiče ljubavnog života, Jim Morrison bio je apsolutni seks-simbol zbog svoje tzv. neodoljive karizme, ali u njegovom srcu jedino značajnije mjesto imala je Pamela Susan, njegova dugogodišnja ljubav, kojoj je čak i posvetio svoju knjigu poezije “Divljina”. Njihova veza nije bila pošteđena turbulencija, pa je često bila na rubu između ludila i izopačenosti.

   

 9. PRINCE bio je američki kantautor.Od 1978. godine do danas Prince je jedan od najpopularnijih i najutjecajanijih glazbenika. Njegovim glazbenim stilom dominiraju pop, R&B, funk i soul, s primjesama drugih stilova (novi val, rock, blues, jazz i hip-hop). Probija se 1980-ih godina, ovladava industrijskim zvukom, uz sintisajzerske rifove i trube. Ovaj tip glazbe poznat je pod nazivom “Minneapolis sound”. Napisao je preko tisuću pjesama, što za sebe, što za ostale glazbenike. Prince je pisao, skladao i producirao potpuno samostalno. Poznat je i po tome što je tijekom snimanja sam odsvirao većinu instrumenata.

   

 10. BRUCE SPRINGSTEEN američki rock pjevač, kantautor i gitarist. Springsteen djeluje kao solo glazbenik s pratećim E Street Bandom. Period s albumom Born in the U.S.A. predstavljao je Springsteenov vrhunac u popularnoj kulturi te je stekao najširi krug obožavatelja koji je ikad imao. Live/1975-85, peterostruki box-set (također izdan na tri CD-a), izdan je krajem 1986. te također postigao veliki uspjeh, prodavši se u 13 milijuna primjeraka u SAD-u i postao prvi box-set koji je osvojio prvo mjesto na ljestvici najprodavanijih albuma u Americi. Jedan je od najprodavanijih live albuma svih vremena.

   

 11. IGGY POP američki je rock glazbenik.Iako nije u početku dostigao veliku popularnost, on se računa kao inovator punk rocka, garage rocka i srodnih stilova. On je također poznat po nadimcima The Godfather of Punk i The Rock Iguana. Iggy Pop je poznat po svojim energičnim scenskim nastupima. Ime Iggy si je dao po svom prvom sastavu iz srednje škole “The Iguanas” .Iggy Pop je bio pjevač The Stooges, garage rock sastava s kraja šezdesetih i početkom sedamdesetih godina prošlog stoljeća. Sastav je imao utjecaj na razvoj heavy metal i punk rock glazbenih stilova. The Stooges je došao na zao glas zbog njihovih loših scenskih nastupa, među kojima je prednjačio Iggy, koji je tradicionalno nastupao gol do pojasa, uživao drogu, vrijeđao publiku i skakao s pozornice.

  Njegova karijera je imala uspone i padove. Okušava se također u solo vodama. Njegove najpoznatija pjesme su Lust for Life, I’m bored, Real Wild Child, i hit Candy.

   

 12. MICHAEL JACKSON bio je američki pop glazbenik, čiji je kontroverzni osobni život bio dio pop kulture zadnje četvrtine 20. stoljeća.Rođen je u brojnoj glazbenoj obitelji Jackson i sedmo je od devetoro djece. Debitirao je na profesionalnoj glazbenoj sceni s jedanaest godina kao član sastava Jackson 5. Solo karijeru započeo je 1971. godine dok je još uvijek bio član sastava. U kasnijim godinama, u javnosti je često nazivan “Kraljem popa”. Pet njegovih solo studijskih albuma jedni su od najprodavanijih glazbenih materijala na svijetu: Off the Wall (1979.), Thriller (1982.), Bad (1987.), Dangerous (1991.) i HIStory (1995.). Početkom osamdesetih godina dvadesetog stoljeća, postao je dominantna figura u popularnoj glazbi i prvi afroamerički zabavljač koji je stekao jaki publicitet na MTV-ju. Popularnost video spotova njegovih pjesama koji su prikazivani na MTV-ju kao što su “Beat It”, “Billie Jean” i “Thriller” − poznati po transformaciji video spota u umjetničku formu i promidžbeni alat pomoglo je relativno mladoj televiziji stjecanje ugleda. Video spotovi pjesama kao što su “Black or White” i “Scream” produžili su Jacksonovu popularnost i tijekom devedesetih. Sa scenskim nastupima i video spotovima, Jackson je popularizirao veliki broj fizički kompliciranih plesačkih tehnika kao što su robot i moonwalk. Njegov svojstven glazbeni zvuk utjecao je na mnoge hip hop, pop i moderne ritam i blues izvođače.

   

 13. MADONNA je američka pjevačica, tekstopisac, glumica, redateljica, plesačica i zabavljačica. Prodala je više od 300 milijuna svojih albuma u cijelom svijetu. Guinnessova knjiga rekorda ju je proglasila najuspješnijim ženskim izvođačem svih vremena. Časopis Time ju je proglasio jednom od “25 najutjecajnijih žena prošlog stoljeća” zbog njezine utjecajne uloge u suvremenoj glazbi, zbog konstantnih promjena u glazbi, izgledu i izričaju, te zbog slobode i autonomije od glazbene industrije. Kritičari su hvalili njezinu raznoliku glazbenu produkciju koja je poznata po tome što je uvijek vezala i neke kontroverze uz sebe. U javnosti je poznata i po nazivu ‘Kraljica popa’.Rođena je u Bay City, Michiganu, a 1977. seli se u New York City kako bi se bavila modernim plesom. Nakon pokušaja pjevanja u nekoliko pop grupa, 1983. godine izdaje debitantski album. Zatim je uslijedila serija albuma koja joj je donijela ogroman uspjeh i popularnost, a pomicala je granice u tekstovima pjesama u popularnoj glazbi i vlastitu predodžbu u svojim glazbenim videima, koji su se učvrstili na MTV-u. Tijekom cijele karijere, većina pjesama je dospjela na prva mjesta glazbenih ljestvica, od kojih su najprepoznatljivije “Like a Virgin”, “Papa Don’t Preach”, “Like a Prayer”, “Vogue”, “Frozen”, “Music”, “Hung Up”, i “4 Minutes”.

   

 14. JIMI HENDRIX američki glazbenik. Legenda rock glazbe i gitaristički genij. Bio je pionir, inovator i samouki ljevoruki gitarist koji je presudno utjecao na rock, blues, jazz, soul, R&B i druge glazbene stilove. Poznat je po sviranju gitare sa zubima i iza leđa. Učio je svirati nadahnut glazbenicima kao što su B.B. King, Muddy Waters, Robert Johnson i Chuck Berry. Na poziv producenta i menadžera Chasa Chandlera (bivši basist sastava The Animals), odlazi u London, gdje započinje svoju povijesnu karijeru s basistom Noelom Reddingom i bubnjarom Mitchom Mitchellom. Nakon Hendrixove smrti izdani su brojni kompilacijski, studijski i koncertni albumi s njegovim neobjavljenim materijalom.Preminuo je 18. rujna 1970. godine u Londonu.

   

 15. DAVID BOWIE bio je britanski rock glazbenik, skladatelj, glazbeni producent, aranžer i glumac. Glazbeno je bio aktivan punih pet desetljeća i vječno sklon mijenjanju glazbenog stila i imidža, a njegov rad i inovacije naročito postaju specifične od 1970. godine. Bowie se pojavljivao na filmu kao vrlo uspješan glumac, video redatelj i vizualni umjetnik.

   

 16. BONO VOX irski glazbenik, aktivist, frontmen irske grupe U2. Danas je Bono nekima poznatiji kao politički aktivist i borac protiv ekstremnog siromaštva i AIDS-a (Live Aid, Conspiracy Of Hope – Amnesty International Tour, Free Burma, Jubillee 2000, NetAid, Children of Chernobil, DATA, Project Red, ONE Campaign), nego kao glazbenik, što mu često mnogi predbacuju, uz obveznu opasku da bi bolje bilo da se bavi samo glazbom. Unatoč tome, Bono je i dalje jedna od najzapaženijih i najutjecajnijih osoba u rock glazbi, te jedina osoba koja je nominirana za nagrade Oskar, Zlatni Globus, Grammy i Nobelovu nagradu za mir, za koju je nominiran čak tri puta (2003., 2005. i 2006.).

   

 17. BOB MARLEY jamajčanski reggae glazbenik. Jedini je reggae glazbenik koji je postigao status svjetske superzvijezde. Njegov otac Norman Marley bio je bijeli engleski vojnik iz Liverpoola. Odrastao je u sirotinjskom dijelu Kingstona na Jamajci, gdje je otkrio glazbu crne Amerike zahvaljujući američkim radijskim postajama. Nasljeđe ropstva i svijest o afričkoj domovini uvijek se osjećala u njegovoj glazbi, čak i kad je osvojio slušateljstvo Zapada.

   

 18. AXL ROSE američki pjevač. Od 1985. godine je frontmen i pjevač hard rock banda Guns N’ Roses. Axl Rose, Slash, Duff McKagan, Izzy te Steven Adler, su od 1985. do 1990. g. bili sastav koji je živio onim stilom koji su svima prodavali, a bio je to still rocka “Živi brzo i dobro i umri mlad i slavan.” No, nakon te duge stanke od godine i pol dana, između polovice 1989. g. i kraja 1990 g. Axl Rose se izgubio, a onda početkom 1991. god. se vratio, ali više ne onako živi brzo, umri mlad, sada se Axl usredotočio, da nije dosta poharati svijet svojim glazbenim umijećem, nego da i ostavi nešto tom svijetu glazbe koji je toliko volio.

   

 19. ROBERT PLANT engleski je rock pjevač i skladatelj, najpoznatiji po svom djelovanju u rock sastavu Led Zeppelin i po svojoj uspješnoj solo karijeri. 2007. godine objavio je album Raising Sand zajedno s popularnom američkom pjevačicom i violinisticom Alison Krauss.2008. godine časopis ‘Rolling Stone’ rangira Planta na #15 svog popisa “100 najboljih pjevača svih vremena”. 31. prosinca 2008. godine od britanske Kraljice Elizabete II. dodijeljen mu je orden ‘Commander of the Order of the British Empire’, za njegove doprinose u glazbi. Početkom 2009. godine dobio je još jedno glazbeno priznanje od digitalne radio postaje ‘Planet Rock’, gdje je izabran za najboljeg rock pjevača svih vremena.

   

 20. JOEY RAMONE američki je vokal i tekstopisac punk rock, sastava Ramones. On i Johnny Ramone jedina su dva izvorna člana koja su ostala u sastavu do njegovog raspada 1996. godine. Joey je također kao i ostali članovi Ramonesa imao svoju solo karijeru.Joey Ramone punk-rock ikona, poznat po svojoj kožnoj jakni i sunčanim naočalama, sa svojom je skupinom otvorio put sastavima kao što su Clash i drugi. Bio je visok preko dva metra (203 cm). Imao je dugačku crnu kosu, koja mu je prekrivala gotovo čitavo lice. Patio je od psihičkog poremećaja i često je znao odlaziti na liječenje kada su simptomi postali nepodnošljivi. Ramones su osnovani 1974. godine u Queensu, New York. Prvi album snimili su 1976., a među njihovim najpoznatijim pjesmama su “I Wanna Be Sedated”, “Teenage Lobotomy”, “Sheena Is a Punk Rocker”. Skupina se raspala nakon 22 godine (1996. godine).Joey Ramone umro je na sam Uskrs, 15. travnja 2001. u 49. godini života. Uzrok smrti je limfom.

Facebook komentari

comments