VIDEO: Lista najvećih glumaca svih vremena!!!!

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Filament.io 0 Flares ×

 

 1. MARLON BRANDO (Omaha, 3. travnja 1924. – Los Angeles, 1. srpnja 2004.), američki glumac, dvostruki dobitnik Oscara i jedan od najutjecajnijih glumaca dvadesetog stoljeća. Brando je najpoznatiji po svojim ulogama u filmovima Tramvaj zvan čežnjaNa dokovima New Yorka koje je režirao Elia Kazan početkom pedesetih, te svojim izvedbama u Kumu kao Vito Corleone i Apokalipsi danas, kao pukovnik Walter E. Kurtz.Brando je bio i aktivist za građanska prava i član Indijanskog pokreta. Američki filmski institut proglasio ga je četvrtom najvećom muškom filmskom zvijezdom svih vremena. 1946., Brando je pružio potporu Židovima za svojom zemljom nastupivši u kontroverznoj pro-cionističkoj drami „A Flag Is Born“, koja je nastala 60 godina prije. Brandov nastup označio je tri najveća problema poratnog perioda: borbu za osnivanje židovske države, krijumčarenje preživjelih žrtava holokausta u Palestinu i borbu protiv rasne segregacije u Sjedinjenim Državama.U siječanjskom izdanju Playboya iz 1979., Brando je izazvao kontroverze rekavši kako Židovi upravljaju Hollywoodom. “Vidjeli ste svaku rasu ocrnjenu, ali nikad niste vidjeli iskompromitiranog Židova jer oni ne dopuštaju da se to prikaže na filmu.”

  Slične navode je izrekao i u emisiji Larry King Show u travnju 1996., rekavši “Hollywood vode Židovi; on je u vlasništvu Židova, a oni bi trebali biti osjetljiviji prema problemima drugih koji pate. Jer su oni izrabljeni – vidjeli smo – vidjeli smo crnčuge i Digiće, vidjeli smo Kineze, vidjeli smo opasne kosooke Japance, vidjeli smo podmukle Filipince, vidjeli smo sve, ali nikad Židove. Zato što su znali da se tu povlači crta.” King je odvratio, “Kad kažete – kad kažete nešto tako odobravate onim antisemitima koji kažu da su Židovi…”, nakon čega ga je Brando prekinuo, “Ne, ne, ja ću biti prvi koji će iskreno pohvaliti Židova i reći ‘Hvala Bogu na Židovima.”

   

 2. ROBERT DE NIRO (New York, 17. kolovoza 1943.), američki filmski glumac, redateljproducent, dvostruki dobitnik Oscara i Zlatnog globusa.Jedan od najvećih američkih karakternih glumaca, najpoznatiji po dugoj suradnji s redateljem Martinom Scorseseom i ranim radom s redateljem Brianom De Palmom. Najveće uloge ostvario je u filmovima Kum II, Taksist, Razjareni bik, Dobri momciCasino.De Niro se dvaput ženio. Ima sina, Raphaela, s prvom suprugom Diahnne Abbott. Osim toga, posvojio je Abottinu kćer, Drenu, iz njene prijašnje veze. Ima i dva sina blizanca, Juliana Henryja i Aarona Kendricka iz dugogodišnje veze s bivšim modelom Toukie Smith.

  De Niro je od 1989. počeo ulagati u četvrt TriBeCa u donjem Manhattanu. Postao je i suosnivač filmskog studija Tribeca Productions i popularnog Tribeca film festivala.

  De Niro se 1997. oženio sa svojom drugom suprugom, Grace Hightower, bivšom stjuardesom. Njihov sin Elliot rođen je 1998., a par je ubrzo nakon njegova rođenja zatražio razvod, iako on nikad nije okončan. U veljači 1998., tijekom snimanja filma u Francuskoj, francuska policija ga je ispitivala devet sati zbog navodne prostitucije. De Niro je zanijekao povezanost s krugom prostitucije rekavši kako nikad nije platio za seks, “a sve i da jesam, to ne bi bio zločin”. Sudac za prekršaje priveo ga je na ispitivanje nakon što je njegovo ime spomenula jedna od prostitutki. U intervjuu za francuski list Le Monde, rekao je, “Nikad se ne ću vratiti u Francusku. Savjetovat ću prijateljima da ne idu u Francusku”. Izvori bliski francuskom pravosuđu rekli su da je glumac pozvan kao svjedok, a ne kao osumnjičenik.

  U rujnu 2004., na Venecijanskom filmskom festivalu, dodijeljeno mu je počasno talijansko državljanstvo. Međutim, organizacija Sinovi Italije uložila je prigovor talijanskom premijeru Silviju Berlusconiju, tvrdeći da je De Niro narušio imidž Talijana i američkih Talijana svojim ulogama kriminalaca. Ministar kulture Giuliano Urbani je odbacio prigovore, a svečanost je odgođena za listopad u Rimu. De Niro se na kraju tog mjeseca dvaput nije pojavio u medijima, za što je okrivio “velike probleme u komunikaciji” koji nisu “pravilno riješeni”, te dodavši na kraju, “Posljednja stvar koju ne želim je uvrijediti nekoga. Volim Italiju.” Talijansko državljanstvo mu je na kraju dodijeljeno na kraju Venecijanskog filmskog festivala 2006.

  De Niro podržava Demokratsku stranku, a glasno je podržao Ala Gorea na predsjedničkim izborima 2000. U dokumentarcu Michaela Moorea Fahreinheit 9/11, De Niro se pojavljuje u isječku kako stoji s Goreom u njegovoj kampanji; Moore ga je predstavio kao “onog tipa iz Taksista“. De Niro je 2004. javno podržao Johna Kerryja u predsjedničkoj utrci. 1998. je lobirao u Kongresu protiv smjene predsjednika Billa Clintona. 2003. je podržao invaziju na Irak, ali se poslije toga nije izjašnjavao po tom pitanju. Tijekom promocije svog filma Dobri pastir s glumcem Mattom Damonom, 8. prosinca 2006., u emisiji Hardball with Chris Matthews, De Nira su pitali koga bi volio vidjeti kao predsjednika SAD-a. De Niro je odgovorio, “Dvije osobe: Hillary Clinton i Obamu.”

   

 3. JAMES STEWART (Vinegar Hill, 20. svibnja 1908. – Beverly Hills, 2. srpnja 1997.), bio je američki filmski i kazališni glumac. Nedugo nakon što je 1940. dobio Oscara za glavnu ulogu u filmu Filadelfijska priča redatelja Georgea Cukora, bio je regrutiran te je rat proveo kao vojni pilot, uglavnom na europskom bojištu. Pet godina kasnije, nakon brojnih borbenih zadaća – jedna od posljednjih bila je napad na Berlin – Stewart se vratio kao višestruko odlikovan junak, ali i kao izmijenjena osoba. Unatoč tome što se i dalje često smijao, vidljivo je bilo da su strahote rata duboko utjecale na njega. S njegova je lica nestao dječački izraz, zamijenio ga je grublji i stroži izgled. Do kraja života izbjegavao je razgovore o svojim ratnim iskustvima, no bilo je očigledno da je ono što je vidio i doživio u tih pet godina, i dalje živjelo u njemu. Iako je kasnije ostao u pričuvnom sastavu američke vojske, nikada više nije pristao glumiti ratne heroje niti je želio sudjelovati u filmovima koji su glorificirali rat. Ipak, podupirao je rat u Vijetnamu. Za vrijeme rata u zrakoplovstvu napreduje do čina pukovnika, a 1968. rezervu napušta s činom brigadnog generala.

   

 4. HUMPHREY BOGART   (New York, New York, 25. prosinca 1899. – Los Angeles, Kalifornija, 14. siječnja 1957.), američki filmski i kazališni glumac te kulturna ikona. Časopis Entertainment Weekly proglasio ga je najvećom filmskom legendom svih vremena. Američki filmski institut 1999. ga je proglasio najvećom muškom filmskom zvijezdom.Nakon pokušaja s raznim poslovima, Bogart je 1921. počeo glumiti i postao redoviti izvođač u broadwayskim produkcijama u dvadesetima i tridesetima. Nakon burzovnog kraha 1929. smanjila se potražnja za predstavama pa se Bogart okrenuo filmu. Njegov prvi značajniji uspjeh bila je uloga Dukea Manteeja u Okamenjena šuma. Dobio je pohvale za izvedbu u kazališnoj izvedbi pa se njegov prijatelj Leslie Howard pobrinuo da je reprizira i u filmskoj verziji iz 1936. Unatoč sjajnim kritikama, za Bogartom se vukla etiketa gangstera iz B-filmova. Prekretnica se dogodila 1941. s filmovima Visoka Sierra (iako je i u njemu glumio kriminalca) i Malteški sokol. Sljedeće godine, njegova uloga Ricka Blainea u Casablanci konačno ga je dovela na vrh glumačke profesije, a u isto vrijeme zacementirala njegovu prepoznatljivu filmsku osobnost, onu tvrdokornog cinika koji ponekad pokazuje svoju plemenitu stranu. Slijedili su trijumfi s filmovima Duboki san (1946.); Otok Largo (1948.), u kojem je nastupio sa svojom suprugom Lauren Bacall; Blago Sierra Madre (1948.); Afrička kraljica (1951.), za koji je osvojio Oscar za najboljeg glumca; i Pobuna na Caineu(1954.). Ukupno se pojavio u 75 dugometražnih filmova.

   

 5. JACK NICHOLSON  (New Jersey, 22. travnja 1937.), poznatiji kao Jack Nicholson, američki filmski glumac, redatelj, scenarist i producent.Nicholson je 12 puta bio nominiran za Oscara i osvojio triput (dva puta za najboljeg glumca i jednom za sporednog). Izjednačen je s Walterom Brennanom po broju glumačkih pobjeda kod glumaca (tri), te je ukupno drugi iza Katharine Hepburn (četiri). On je i jedan od dva glumca koji je bio nominiran za Oscara (za glavnu ili sporednu ulogu) u svakom desetljeću od šezdesetih; drugi je Michael Caine.Osvojio je sedam Zlatnih globusa te 2001. primio Počasnu nagradu Kennedy centra.1994. je postao najmlađi glumac kojem je Američki filmski institut dodijelio nagradu za životno djelo. Najpoznatiji je po ulogama u filmovima Kineska četvrt, Let iznad kukavičjeg gnijezda, Isijavanje Stanleyja Kubricka, Bolje ne može, Batman Tima Burtona i Pokojni Martina Scorsesea.

   

 6. LAURENCE OLIVIER  (Dorking, 22. svibnja 1907. – Brighton, 11. srpnja 1989.),engleski glumac, redatelj i producent. Jedan je od najslavnijih i najpoštovanijih glumaca 20. stoljeća, zajedno sa svojim suradnicima Johnom Gielgudom, Peggy Ashcroft i Ralphom Richardsonom. Olivier je u kazalištu i na filmu igrao široki raspon uloga, od grčkih tragedija, šekspirijanskih i restoracijskih komedija do modernih američkih i britanskih dramskih komada. Bio je prvi umjetnički direktor Britanskog državnog kazališta, a danas njegova glavna pozornica nosi njegovo ime. Općenito se smatra najvećim glumcem 20. stoljeća, u istoj kategoriji kao David Garrick, Richard Burbage, Edmund Kean i Henry Irving u svojim stoljećima. Četrnaest je puta nominiran za Oscara, s dvjema pobjedama za najboljeg glumca i najbolji film zaHamleta iz 1948., te dvjema počasnim nagradama uključujući statuu i certifikat. Osvojio je i pet Emmyja, od ukupno devet nominacija.

   

 7. LEONARDO DI CAPRIO  (Los Angeles, Kalifornija, 11. studenog 1974.), američki glumac. DiCaprio je ulogom Jacka Dawsona u Titanicu 1997. stekao svjetsku slavu. Posljednjih godina se pojavio u filmovima Martina Scorsesea Bande New Yorka(2002.), Avijatičar (2004.) i Pokojni (2006.), što je izazvalo usporedbe s ranom karijerom Roberta De NiraDiCaprio je poznati aktivist za zaštitu okoliša, a udruge zelenih su odobrile njegov izbor da leti komercijalnim letovima umjesto privatnih čartera koji koriste više goriva.DiCaprio ima kuću u Los Angelesu i stan u New Yorku. Kupio je otok u Belizeu gdje planira sagraditi eko-prijateljsko odmaralište. DiCaprio je također bio u vezi s glumicom Kate Winslet tijekom snimanja filma Revolutionary Road 2008.

   

 8. HENRY FONDA  (Grand Island, Nebraska, 16. svibnja 1905. – Los Angeles, 12. kolovoza 1982.), američki glumac, najpoznatiji po ulogama poštenih idealista.Fonda je počeo glumačku karijeru na Broadwayu, a u Hollywoodu je debitirao 1935. Prekretnica u karijeri bila mu je uloga u filmu Plodovi gnjeva iz 1940., za koju je nominiran za Oscara. Bila je to adaptacija romana Johna Steinbecka o obitelji iz Oklahome koja se seli na zapad zbog suše. Tijekom šezdeset godina u Hollywoodu, Fonda je nastupio u raznim klasicima kao što su The Ox-Bow Incident, Gospodin Roberts i 12 gnjevnih ljudi. Kasnije se okušao u mračnijim epskim filmovima, kao što je špageti-vestern Bilo jednom na Divljem zapadu Sergia Leonea (u kojem je glumio negativca koji ubija, među ostalima, dijete i bogalja) i laganijim ulogama u obiteljskom komedijama kao što je Tvoje, moje i naše (s Lucille Ball).Bio je glava obitelji slavnih filmskih glumaca, među kojima su njegova kćer Jane Fonda, sin Peter Fonda, unuka Bridget Fonda i unuk Troy Garity.

  1999. ga je Američki filmski institut proglasio šestom najvećom muškom filmskom zvijezdom svih vremena. Obitelj i prijatelji najčešće su ga zvali “Hank”.

   

 9. AL PACINO  (25. travnja 1940.), proslavljeni američki filmski i kazališni glumac, dobitnik nagrada Oscar, Emmy i Tony. Oscara za najbolju mušku ulogu dobio je 1992. godine za ulogu u filmu Miris žene.Nikada se nije oženio, no sa glumicom Beverly D’Angelo ima blizance koji se zovu Anton i Olivia (rođeni 2001.), a još prije je dobio kćerku Julie Marie sa Jan Tarrant. 1966. je pohađao klasu legendarnog glumačkog učitelja Leeja Strasberga (s kojim će se pojaviti 1974. u filmu Kum II). Gluma je bila talent koji je posjedovao od djetinjstva, iako je ostao bez novca i krova nad glavom. Krajem desetljeća, osvojio je nagradu Obie za predstavu The Indian Wants the Bronx i nagradu Tony za najboljeg sporednog glumca u predstavi koja je igrala na Broadwayu, Does the Tiger Wear a Necktie?. Na ekranu se prvi put pojavio u televizijskoj seriji N.Y.P.D. 1968., i nezapaženom debiju na filmu, Me, Natalie iste godine.

   

 10. CHARLES CHAPLIN  (London, 16. travnja 1889. – Cousier-sur-Vevey, 25. prosinca 1977.), poznatiji kao Charlie Chaplin, engleski glumac, zvijezda nijemog filma, redatelj, scenarist i glazbenik.Chaplin je jedan od najkreativnijih i najutjecajnijih osoba u eri nijemog filma. U svojim filmovima je nastupao kao glumac, redatelj, scenarist, producent i skladatelj glazbe. Karijera mu se protegnula na 65 godina, od kazališta u Engleskoj u kojima je nastupao kao dječak, pa sve skoro do smrti u 88. godini.Njegov glavni lik bio je “Skitnica”, lutalica otmjenog držanja i džentlmenskog ponašanja. Lik nosi uski kaput, prevelike hlače i cipele, polucilindar te bambusov štap, a zaštitni znak su mu potkresani brkovi.

   

 11. GARY COOPER  (Helena, Montana, SAD, 7. svibnja 1901. – Beverly Hills, 13. svibnja 1961.), američki glumac. Karijera mu se protegla od 1924. do 1961., kad je umro. U tom je razdoblju snimio sto filmova. Bio je poznat po svom tihom, nenametljivom glumačkom stilu koji je posebno odgovarao vesternima u kojima je nastupio.Cooper je pet puta bio nominiran za Oscara za najboljeg glumca, a osvojio ih je dva. 1961. mu je dodijeljena počasna nagrada. 1999. se našao na 11. mjestu popisa najvećih muških filmskih zvijezda Američkog filmskog instituta.Cooper je u listopadu 1947. svjedočio pred Odborom za protuameričke aktivnosti. Nije odao ničije ime, ali je smatran prijateljskim svjedokom. Iako je Cooper bio konzervativac, njegovi neodređeni, dvosmisleni odgovori su pojačali sumnje o njegovoj umiješanosti u procese.

  15. prosinca 1933. se oženio s Veronicom Balfe (1913.-2000.). Balfe je bila njujorška aristokratkinja katolkinja koja je imala kratku glumačku karijeru pod imenom Sandra Shaw. Najpoznatija uloga bila joj je ona iz filma King Kong, žene koju Kong baca. Dobili su jedno dijete, Mariju. Supruga je nagovorila Coopera da se preobrati na katoličanstvo, što je on 1958. i učinio. Nakon što se oženio, ali prije preobraćenja, imao je veze s mnogim slavnim glumicama, uključujući Marlene Dietrich, Grace Kelly i Patriciju O’Neal. Između 1951. i 1954. je bio rastavljen od žene. Bio je prijatelj s Ernestom Hemingwayom, s kojim je proveo mnoge odmore u zimovalištu Sun Valley.

   

 12. ANTHONY HOPKINS  (Margam, Wales, 31. prosinca 1937.), velški filmski, kazališni i televizijski glumac, dobitnik Oscara i Emmyja, vjerojatno najpoznatiji po ulozi dr. Hannibala Lectera u filmovima Kad jaganjci utihnu, Hannibal, i Crveni zmaj1965., nakon nekoliko godina u kazalištu, opazio ga je sir Laurence Olivier, koji ga je pozvao da se pridruži Kraljevskom državnom kazalištu. Hopkins je postao Olivierov zamjenik i upao kao zamjena kad je Oliviera uhvatila upala slijepog crijeva tijekom produkcije Plesa smrti Augusta Strindberga. Olivier je kasnije napisao u svojim memoarima, Confessions of an Actor, “Novi mladi obećavajući glumac zvan Anthony Hopkins me zamjenjivao i odigrao ulogu Edgara kao mačka s mišom u zubima.” Hopkins je poznat po pripremama za uloge. U intervjuima je priznao da jednom kada se posveti projektu, spreman je prijeći preko svojih rečenica koliko god puta bude potrebno (ponekad i više od 200 puta) sve dok mu one ne počnu zvučati prirodno, kada ih “može izgovoriti bez razmišljanja”. Iako sam sebi dopušta poneku improvizaciju, to ga je dovelo u sukob s redateljima koji se drže scenarija. Hopkins je rekao kako nakon dovršetka scene zaboravlja svoje rečenice. To je neobično za druge glumce koji obično pamte svoje rečenice iz filma godinama kasnije.

   

 13. CARY GRANT  (Bristol, 18. siječnja 1904. – Davenport, 29. studenog 1986.), američki filmski glumac.U Engleskoj je bio član putujuće glumačke trupe, plesač i glumac u glazbenim komedijama. U Hollywoodu se javio početkom 30-ih godina 20.-og stoljeća tumačeći uloge različitog žanra. Godine 1970. nagrađen je specijalnim Oscarom za doprinos filmskoj umjetnosti.Nastupio je u oko 70 filmova.

   

 14. PAUL NEWMAN  (26. siječnja 1925. – 26. rujna 2008.), američki glumac, filmski redatelj, imitator, filantrop i automobilist. Osvojio je brojne nagrade, uključujući Oscar za svoju izvedbu u Boji novca Martina Scorsesea 1986., tri Zlatna globusa,BAFTA nagradu, nagradu Ceha filmskih glumaca, nagradu Filmskog festivala u Cannesu, Emmy te mnoge druge počasne nagrade. Nekoliko je puta bio pobjednik nacionalnih prvenstava kao vozač u natjecanju Američkog sportskog automobilističkog kluba, a njegova je ekipa osvojila nekoliko prvenstava u utrkama IndyCar otvorenih vozila.Newman je bio suosnivač Newman’s Own, tvrtke za proizvodnju hrane čiji je profit donirao u dobrotvorne svrhe. Prema podacima od listopada 2008., ove donacije su premašile 250 milijuna dolara. Newman je umro 26. rujna 2008. u svojem dugogodišnjem domu u Westportu u Connecticutu od komplikacija s uznapredovalim rakom pluća.Kako je bio veliki zagovaratelj Eugenea McCarthyja 1968. (i efektivnog korištenja televizijskih reklama u Kaliforniji), Newman je bio 19. na popisu neprijatelja Richarda Nixona. Dosljedan svojim liberalnim uvjerenjima, Newman je javno podupro kandidaturu Neda Lamonta na demokratskim predizborima 2006. protiv senatora Joea Liebermana, a kružile su glasine kako će se i sam kandidirati sve dok Lamont nije isplivao kao vjerodostojna alternativa. Novčano je podupro predsjedničku kampanju Chrisa Dodda. Newman je bio glasni zagovaratelj homoseksualnih prava, a posebno istospolnih brakova.

   

 15. DUSTIN HOFFMAN  (rođen 8. kolovoza 1937.), američki filmski glumac, dvostruki dobitnik Oscara, pet puta Zlatnog globusa, tri BAFTA-e i jednog EmmyjaHoffman je zajedno s Geneom Hackmanom dvije godine nastupao u kazalištu Pasadena Playhouse, a obojica su se našla na vrhu popisa onih “koji imaju najmanje šanse za uspjeh”, budući da se nisu uklapali u tadašnji stereotip plavokosih i preplanulih glumaca. Odlučan da dokaže učiteljima da griješe, Hackman je otišao u New York i rekao Hoffmanu da ga nazove ako i on dođe tamo. Hoffman je slijedio prijateljev primjer i ubrzo se zaputio za New York, gdje je radio seriju čudnih poslova. Kako bi se uzdržavao, kratko je napustio glumu i počeo poučavati. Radio je i kao profesionalni tester miomirisa za proizvođača kave, Maxwell House. Znao se šaliti da bi mu izlaganje nosa uvijek pomoglo da preživi da nije uspio kao glumac. 1960. je dobio ulogu u manjem kazalištu, a 1961. u jednoj broadwayjskoj produkciji.Hoffman je nakon toga počeo pohađati poznatu glumačku školu, Actors Studio, gdje je postao predstavnik metodične glume.

   

 16. DENZEL WASHINGTON  (Mount Vernon, 28. prosinca 1954.), američki filmski glumac, redatelj i producent.U dugogodišnjoj filmskoj karijeri postigao je gotovo sve. Od Oscara za najbolju sporednu ulogu u filmu “Rat za slavu” (Glory) 1989. godine, drugih nagrada, pa do onih manje laskavih, poput izbora magazina “People” koji ga je smjestio među 50 najljepših ljudi na svijetu.Zanimljivo je da nije želio postati glumac nego novinar, ali je dramska grupa na koledžu učinila da na kraju diplomira glumu. Oženjen je glumicom Paulette Pearson s kojom ima četvero djece. Jednom od sinova je dao ime Malcolm, po velikom afroameričkom vođi Malcolmu X. Denzel Washington se posljednjih godina posvetio onima kojima, kako neprestano ponavlja, “najviše duguje” – The Boys and the Girls Club of America. Danas je to udruga velike snage, ima više od 3700 podružnica u svih pedeset država SAD-a, a okuplja gotovo deset milijuna djece.

   

 17. GENE HACKMAN  (San Bernandino, 30. siječnja 1930.), američki filmski glumac, dvostruki dobitnik Oscara. Karijeru je započeo početkom šezdesetih u filmovima kao što su Bonnie i Clyde, a 1971. je osvojio prvog Oscara za ulogu u filmu Francuska veza. Od tada se nastavio pojavljivati u velikim holivudskim filmovima. Hackmanova prva supruga bila je Faye Maltese. Dobili su troje djece, Christophera Allena, Elizabeth Jean i Leslie Anne, ali su se razveli 1986., nakon 30 godina braka. Hackman se 1991. oženio s Betsy Arakawa. Žive u Santa Feu, u Novom Meksiku. 7. srpnja 2004. je dao eksluzivni intervju Larryju Kingu u kojem je rekao kako više ne namjerava snimati filmove te vjeruje kako mu je glumačka karijera završila.

   

 18. ROBERT DUVALL   (rođen 5. siječnja 1931.) je Oscarom ovjenčani američki glumac i redatelj. Osim toga, četiri je puta nagrađen Zlatnim globusom.Duvall je na filmu debitirao kao Boo Radley u filmu Ubiti pticu rugalicu (1962). Poslije je glumio okrutnog zločinca u filmu Čovjek zvan hrabrost (1969.) te bojnika Franka Burnsa u filmskoj verziji M.A.S.H.-a (1970.), ali uloga koja se pokazala kao prekretnica bila je ona Toma Hagena u Kumu (1972.) i Kumu II (1974). Zaradio je nominacije za najboljeg sporednog glumca za uloge u filmu Građanska parnica i pukovnika Kilgorea u Apokalipsi danas (1979.). Njegova rečenica, “Volim miris napalma ujutro” iz Apokalipse danas postala je kultni dio filmske povijesti.Režirao je hvaljeni film Apostol, o svećeniku koji bježi od zakona, i Assasination Tango (2002.), triler o jednom od njegovih najdražih hobija, tangu.

   

 19. JOHN WAYNE  pravim imenom Marion Michael Morrison (Winterset, 26. svibnja1907.Los Angeles, 11. lipnja 1979.), američki filmski glumac.Jedna je od najvećih legendi ne samo Hollywooda već i svjetskoga filma uopće. Sa svojih više od stotinu snimljenih filmova ubraja se među najplodnije filmske stvaraoce. Tijekom gotovo pedeset godina, ostvario je nekoliko povijesnih uloga. John Wayne je kao glumac bio veliki profesionalac, uzorno discipliniran i neuništiv u izdržljivosti. To je dokazao i time što je, iako teško bolestan, snimao gotovo do posljednjeg daha. Stradao je prigodom snimanja filma Džingiskan u pustinjama Nevade, gdje ga je dohvatio smrtonosni val nekontroliranog atomskog pokusa.Zahvaljujući prijateljstvu s Johnom Fordom dobio je glavnu ulogu u klasičnom vesternu Poštanska kočija, što je predstavljalo prekretnicu u njegovoj karijeri. Od tada je dominirao u tom žanru, postajući njezinim glumačkim sinonimom. Dobitnik je Oscara za glavnu mušku ulogu u filmu Čovjek zvan hrabrost (1969.).

   

 20. MICHAEL CAINE  (London, 14. ožujka 1933.) je britanski glumac s ostvarenih preko 100 filmskih uloga i osvojenim svim najvažnijim filmskim nagradama.Zbog svojih zasluga u filmskoj umjetnosti dobio je 1993. priznanje “Zapovjednika Britanskog reda”, a kasnije i titulu Sir.Prvo je uzeo pseudonimMichael Scott“,no kako je već postojao glumac s tim imenom, morao je promijeniti svoje umjetničko ime. Razgovarajući a agentom u telefonskoj govornici, okrenuo se oko sebe i ugledao reklamu za film “The Caine mutiny”, izabravši prezime Caine.Jednom se našalio kako je mogao postati “Michael 101 Dalmatinac”, da se okrenuo na drugu stranu. Međunarodnu afirmaciju stekao je špijunskom filmu Strogo povjerljivo Ipcress (1965.) i tragikomediji Alfie (1965.).

  Osvojio je dva Oscara (1986. za ulogu u filmu Hannah i njezine sestre i 1999. godine za ulogu u filmu Kućna pravila), tri Zlatna globusa, i još niz priznanja. Jedan je od samo dvoje glumaca koji su za glumu (glavnih ili sporednih uloga) nominirani za Oscara u svakom desetljeću od 1960-ih. Drugi je Jack Nicholson.

Facebook komentari

comments