VIDEO: Neengleski SF filmovi koji će vas oboriti s nogu

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Filament.io 0 Flares ×

Velik udio ljubitelja žanra guta američke (u nešto manjoj mjeri britanske) filmove kao mala djeca slatkiše. Takvih filmova ima napretek, dovoljno da vam ispuni svaki trenutak slobodnog vremena. Toliko smo navikli na anglosaksonsku produkciju, da ostvarenja iz drugih zemalja niti ne zapažamo. A među njima ima zaista impresivnih ostvarenja; ekipa s portala Blastr sastavila je listu najdojmljivijih.

2046. honkonški je film iz 2004. godine, s neobičnom pričom o ljubavi između žene i SF pisca. Nelinearna priča zahtijeva koncentraciju, no ovaj je film vrijedan truda.

Briljantni Akira snimljen 1988. godine, jedan je od najboljih animea ikad snimljenih. Distopijski Tokio 2019. poprište je sukoba motociklističkih bandi i suludih vladinih eksperimenata, koji će im se obiti o glavu.

Postoji izgledna prilika da će te na raznim popisima najboljih SF filmova pronaći i ovaj: Alphaville, francuski film iz 1965. godine smješten je u distopijski, strani svijet u kojem vlada diktator i gdje su zabranjene emocije.

Kurôn wa kokyô wo mezasu, odnosno The Clone Returns Home (2008.) puno toga govori već iz naslova. Čovjek kojeg su uzgojili kao klona preminule osobe putuje kroz sjećanja čovjeka na čiju je sliku i priliku stvoren, tražeći smisao vlastitog života.

Kažu kako su u filmu Metropolis (1927.) inspiraciju nalazili i nacisti; u duboko podijeljenom gradu budućnosti, mladić iz više klase zaljubljuje se u djevojku iz podzemlja, što će društvo dovesti na prag revolucije. Avangardan za svoje doba, ostavio je dubok trag u povijesti cjelokupne kinematografije.

Ukoliko se odlučite zaputiti u Zonu, ondje nećete moći bez pomoći Stalkera (1979.). On će vas odvesti do sobe u kojoj ćete dobiti priliku ispuniti sve svoje želje.

Španjolski Los cronocrimenes (Timecrimes) govori o čovjeku koji se uspijeva vratiti nazad kroz vrijeme, pokrećući tako niz događaja s teškim posljedicama.

Facebook komentari

comments