ZAMP-ovi uhljebi mogu vas oderati i ako puštate glazbu s YouTubea!

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Filament.io 0 Flares ×

“Poslovni korisnici glazbe, poput fitness klubova, mogu koristiti bilo koji uređaj ili kanal i način priopćavanja te glazbe, jer u pravnom smislu to ništa ne mijenja. U ovom slučaju korišten je YouTube kanal, kao što je mogao biti i CD ili neka radijska ili TV postaja. Dakle, za svako javno korištenje glazbe i s YouTube servisa potrebno je imati odobrenje udruge koja štiti glazbena prava i platiti određenu mjesečnu paušalnu naknadu”, kažu iz Služba zaštite autorskih muzičkih prava (ZAMP) udruge građana Hrvatskog društva skladatelja (HDS) u odgovoru na pitanje portala Index o jučerašnjem slučaju kazne za vlasnicu fitness kluba. Prekršajni sud odrezao je prilično oštru kaznu jednom karlovačkom fitness klubu i tamošnjoj direktorici, jer je u njemu preko internetskog kanala YouTube puštana glazba, a da prethodno za to nisu zatražili odobrenje ZAMP-a. Ona je dobila 3000 kuna kazne, a pravna osoba čak 5000 kuna, ukupno dakle čak 8000 kuna.

U presudi se navodi kako je zastupnik ZAMP-a u popodnevnim satima provodio kontrolu u fitness centru. U tih svojih deset minuta nadzora uočio je kako tamo preko YouTubea izvode stranu pop glazbu, zabilježio je bend Coldplay i njihovu pjesmu Clocks.

U ZAMP HDS-u kažu da je za svako korištenje glazbe u javnom prostoru potrebno odobrenje njezinih autora, odnosno udruge koja kolektivno ostvaruje njihova prava. U Hrvatskoj je to, za gotovo sve domaće i svjetske autore, temeljem recipročnih ugovora s drugim svjetskim organizacijama, pojašnjava HDS ZAMP

“Ovaj konkretan slučaj ni po čemu nije presedan već par desetljeća u RH. Temeljem prijave HDS ZAMPA, Prekršajni sud je utvrdio jasno kršenje Zakona o autorskom i srodnim pravima i izrekao klubu kaznu od 8.000 kn sudu koji se uplaćuju u državni proračun. Dakle, ne radi se o autorskoj naknadi za članove benda Coldplay: oni, kao ni HDS ZAMP, neće dobiti niti lipe od navedenog iznosa”, kažu iz HDS ZAMP-a odgovarajući na upit Indexa.

Iz ove udruge građana tvrde da su dužni u slučajevima kršenja autorskih prava posegnuti i za pravnim mjerama, pa i prekršajnim prijavama. One su krajnja mjera koja se koristi tek kad korisnik glazbe, kao fitness klub u ovom pitanju, uporno odbija regulirati svoje obveze tumačeći zakon na svoj način, kažu iz HDS ZAMP-a. 

Prema Zakonu, plaća se i naknada za svako radijsko i televizijsko izvođenje izvorne narodne glazbe. Podsjetimo kako je AFERU ZAMPORION otvorio Index 2012. godine nizom napisa o HDS-u koji je zapravo oformio tadašnji predsjednik Ivo Josipović, a najveću korist ima njegov prijatelj Marko Vojković.

Josipović je bivši glavni tajnik i član HDS-a, a smatra ga se i čovjekom najodgovornijim za utemeljenje ZAMP-a u obliku u kojem ga danas poznajemo, s obzirom na ulogu koju je odigrao u kreiranju Zakona o autorskim pravima. Upravo je Josipović potpisao prvi ugovor između ZAMP-a i HRT-a davne 1992. godine.

Administrativne poslove ZAMP-a obavlja firma Emporion u vlasništvu Josipovićevog prijatelja Marka Vojkovića. Da se radi o krajnje unosnom poslu, Index je otkrio 2012. godine, kada smo objavili da je samo za poslove obavljene 2004. godine Emporion poslao ZAMP-u fakturu na 33,6 milijuna kuna.

Iz ZAMP-a su tada odgovorili tvrdnjom da Vojkovićevom Emporionu nije plaćen kompletan fakturirani iznos, već je firma Josipovićevog prijatelja te godine od ZAMP-a “zaradila” samo 16,7 milijuna kuna. I tako iz godine u godinu.

 

Facebook komentari

comments