Jakovčić, Radoš i Škrlec u EU glasali protiv interesa hrvatskih ribara?

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Filament.io 0 Flares ×

Na nedavno održanoj plenarnoj sjednici Europskog parlamenta u Strasbourgu usvojena je Uredba o tehničkim mjerama, u sklopu koje se našao i amandman naše europarlamentarke Ruže Tomašić. Njime se briše članak Mediteranske uredbe, koji sprječava uporabu okružujućih mreža plivarica na dubinama manjima od 70 posto njihove visine. Odredba je to, koja je prema riječima europarlamentarke, bila nepovoljna po hrvatske ribare koje je ovo pitanje mučilo još otkako je Hrvatska postala članica EU. Stoga, tvrdi se iz ureda Ruže Tomašić imamo razloga za zadovoljstvo, ovom odlukom.

Tomašić se izborila i za definiranje tradicionalnog ribolova, odnosno definiciju nekomercijalnih ribarskih aktivnosti kojima se živi morski resursi ograničeno iskorištavaju na lokalnoj razini za osobne potrebe i uz korištenje tradicijskih ribolovnih alata i tehnike.

Da je potvrda ovoga amandmana veliki uspjeh za hrvatsko ribarstvo potvrdila je i HDZ-ova europarlamentarna zastupnica Dubravka Šuica. ”Ovo je važan korak u ostvarivanju interesa naših ribara, ali i u očuvanju ekosustava Jadrana”, poručila je, a zadovoljstvo tom odlukom izrazila je i Marijana Petir.

Međutim, čini se kako se slika našeg nacionalnog parlamenta prelila i na onaj europski te su kako saznajemo neki zastupnici iz EP-a glasali mimo interesa hrvatskih ribara. Jedan od takvih je Ivan Jakovčić iz IDS-a, potom Jozo Radoš iz HNS-a te Davor Škrlec, čovjek koji ondje ne bi niti bio da nije Mirele Holy, koju tamo mijenja.

-Nije istina kako sam na ovotjednoj plenarnoj sjednici u Strasbourgu glasovao protiv interesa hrvatskih ribara. Već u travnju 2016. godine u svom govoru izrazio sam podršku kolegici Ruži Tomašić i potrebi izmjene tzv. Mediteranske uredbe koja zabranjuje korištenje tradicionalnih alata i tehnika na području Mediterana, pa tako i u Jadranskom moru. Stoga sam i ovoga puta podržao amandman 174. kolegice Ruže Tomašić kojim se predlaže brisanje spornog članka u korist naših ribara, napisao je u priopćenju za medije hrvatski zastupnik u EU parlamentu Davor Škrlec, dok se ostali još uvijek po tome pitanju nisu oglasili.

Klub zastupnika Zelenih/ESS-a također je podržao spomenuti amandman, ali nažalost nismo mogli podržati cjelokupno izvješće koje uključuje niz uredbi o tehničkim mjerama zbog nedostataka u zaštiti ribolovnih resursa i morskih ekosustava.

Izvješće španjolskog zastupnika Gabriela Matoa s jedne strane sadrži mnogo kontroverznih točaka koje potencijalno mogu imati dalekosežne i negativne posljedice za okoliš i riblji fond, a s druge strane nedostaju mu konkretni zajednički ciljevi na razini Europske unije i smjernice za lokalnu zajednicu, te je zbog toga cjelokupno izvješće ocijenjeno lošim.

Unatoč činjenici da je amandman zastupnice Tomašić koji sam podržao usvojen, žalosno je što se u hrvatskoj javnosti stvara kriva slika moga djelovanja i pokušavaju se pridobiti jeftini politički bodovi. I dalje ću se svojim radom u Europskom parlamentu zalagati za reformu zajedničke ribarstvene politike započete u siječnju 2014. godine koja ima za cilj uvesti inovacije, stvoriti nova tržišta i poboljšati kvalitetu života u obalnim područjima poštujući načela održivog razvoja i zaštite okoliša – rekao je Škrlec. (DNEVNO)

Facebook komentari

comments