Najčešće pogreške prilikom pravljenja knedli sa šljivama

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Filament.io 0 Flares ×

Čitava je paleta u nijansama pripreme, ali ono s čime se gotovo svi slažu je vrsta krumpira. Najbolji krumpir za knedle je stari. Neki ih jedu s vrhnjem i šećerom, drugdje mirišu na cimet i vanilin šećer.

Recepti za tradicionalne okruglice prenose se iz generacije u generaciju, pa će tako neke domaćice pire od krumpira i brašna izmijesiti s margarinom, uljem ili svinjskom masti a druge se zalažu za maslac. Koristite li jestivi škrob (gustin) umjesto brašna, na 500 g krumpira ide oko 35 g gustina, 2 jaja i 25 g rastopljenog maslaca. Kako vam se tijesto nebi ljepilo za ruke prilikom oblikovanja knedli možete ih nabrašniti, namočiti vodom ili nauljiti.

Koristite li smrznuto voće za nadjev pripazite da nema previše vode, a dobro ga je i pošećeriti. Želite li da knedei budu pahuljaste, krumpire nakon kuhanja stavite u pećnicu koju zagrijte na 160°C pa potom isključite. Krumpire ostavite unutra oko 15 minuta kako bi se izvukla tekućina.

1. Koristite pogrešno brašno
Dobra kombinacija odgovarajućeg krumpira i mekog brašna nije nužno loša, ali kako biste bili sigurni da neće biti „gumasti“ bolji odabir je oštro.

2. Niste dovoljno izmijesili tijesto
Tijesto od krumpira dobro izmijesite na podlozi posutoj brašnom kako knedli ne bi nakon kuhanja bili gnjecavi.

3. Radite odokativno
Ako ste već bezbroj puta napravili knedle recept imate u malom prstu, ali radite li ih povremeno i svaki put ispadnu drukčiji, bolja je varijanta izvagati sastojke i držati se provjerene formule.

4. Koristite nezrele šljive
Zelene šljive ili marelice neće ispustiti dovoljno soka i arome pa im valja dati dovoljno vremena da sazriju.

5. Ne dodajete sol
Kako tijesto ne bi bilo bezokusno, dodajte i prstohvat soli koja će naglasiti slatkoću sokova iz šljiva.

6. Kuhate ih predugo ili nedovoljno
Knedle stavite kuhati u kipuću vodu. Kuhajte dok ne isplivaju na površinu pa zatim još 2 minute.

7. Radite prevelike okruglice
Prevelike okruglice lako se raspadnu, a jednako vrijedi i u slučaju da koristite velike šljive u kombinaciji s premalo tijesta. Prije stavljanja u vodu progledajte svaku okruglicu je li nadjev ravnomjerno obložen.

8. Ostavljate grudice u pireu
Krumpir za pire protisnite kroz prešu, ali ako je nemate usitnite svaki posebno gnječilicom. Pripazite da ne bude sitnih komada – pire mora biti kremast.

9. Mijesite topli pire
Prije pripreme tijesta ostavite pire da se dobro ohladi. Neke domaćice ostavljaju tijesto da se odmara i nekoliko sati.

Facebook komentari

comments