Pistacije – namirnica koja čuva zdravlje!

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Filament.io 0 Flares ×

Konzumacija pistacija smanjuje razinu kolesterola i osigurava tijelo antioksidansima koje obično nalazimo u namirnicama biljnog porijekla.

Bogat je kalcijem i željezom, što znači da je dobar za zdravlje kosti i zubi, a isto tako pomaže osobama koje boluju od anemije prouzrokovane manjkom željeza. Također, sadrži puno kalija što pogoduje osobama koje imaju povišeni tlak.

Prednost ovog ploda je i ta što je dostupan u trgovinama tijekom cijele godine. Dobra je vijest da ih možemo pronaći slane, slatke, u ljusci i bez nje. Zašto su još pistacije dobre za vaše zdravlje?

Smiruju osjećaj gladi i snižavaju kolesterol

Kanadski su stručnjaci također ustanovili kako pistacije smanjuju osjećaj gladi jer kontroliraju hormone koji ju stimuliraju te tako mogu poboljšati dugoročno kontroliranje razine šećera u krvi. Zaključuju kako nezasićene masnoće iz pistacija dokazano pomažu sniziti loš kolesterol (LDL) i povećati dobar (HDL) koji štiti srce.

Štiti srce

Kao što smo napomenuli, istraživanja pokazuju kako redovit unos pistacija može ‘uništiti’ kolesterol, a samim time smanjuje se rizik od srčanog udara. Studije su potvrdile da konzumacija 42,5 grama orašastih plodova poput pistacija smanjuje rizik od infarkta.

Izvor energije

Pistacije sadrže niz esencijalnih vitamina, minerala i antioksidanata, poput kalcija, željeza, magnezija vitamina C te su izvrstan izvor energije. Ipak, pripazite ako pazite na liniju jer 100 grama pistacija sadrži oko 557 kalorija pa ne pretjerujte s količinom!

Namirnica za ljepotu

Konzumacija pistacija može učiniti čuda za vašu kožu. Sadržaj vitamina E u plodu je izvrstan antioksidans koji štiti membranu kože od štetnih vanjskih utjecaja. On ubrzava liječenje oštećene kože te se bori protiv štetnog utjecaja slobodnih radikala, stimulira cirkulaciju vlasišta i tjemena te pomaže u održavanju prirodne jačine i vlažnosti noktiju.

Pistacije možete dodati i raznim jelima i slasticama ili od njih napraviti ukusan sladoled. (VEČERNJI)

Facebook komentari

comments