Za pomoć župama 250 tisuća kuna (FOTO)

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Filament.io 0 Flares ×

U sibinjskoj Općinskoj vijećnici načelnik Općine Josip Pavić, u nazočnosti nadbiskupa Đure Hranića, potpisao je ugovore o kapitalnim investicijama sa župnicima Sibinja i Slobodnice, Tomislavom Vlaovićem i Pericom Stanićem.

Riječ je o ugovorima o donaciji sto tisuća kuna iz općinskog proračuna svakoj župi, a s ciljem pomoći izgradnje i uređenja sakralnih objekata. Naime, u župi Sibinj gradit će pastoralni centar, a župa Slobodnica sredstva je dobila za pomoć u drugoj fazi izgradnje crkve u Bartolovcima.

– Uspjeli smo dobiti građevinsku dozvolu za izgradnju pastoralnog centra koji će imati višestruku namjenu. Riječ je, naime, o prostoru od 450 kvadrata sa dvije učionice, kapaciteta 150 sjedećih mjesta u dvorani, koja će svakako moći poslužiti i za društvena događanja od značaja za zajednicu – kazao je župnik Vlaović izražavajući zahvalnost za općinsku donaciju.

Zahvalnost nije krio niti župnik u Slobodnici, Perica Stanić. – Mi smo crkvu u Bartolovcima počeli graditi prošle godine u petom mjesecu i nakon što je završena prva faza obnove, pred nama je sada posao uvođenja struje, unutarnje žbukanje i uređenje, kao i uređenje okoliša – kazao je župnik Stanić, naglasivši kako će crkva imati 150 sjedećih te isto toliko mjesta za stajanje, što je znatno više nego li je prostora bilo u dosadašnjoj bartolovačkoj kapelici u kojoj je držao misna slavlja. Crkva u Bartolovcima, za čiju je kupnju vrata, još ranije, Općina darivala 28 tisuća kuna jedina je na ovim prstorima posvećena Papi Ivanu Pavlu drugome.

Kako je naglasio načelnik Josip Pavić na ovaj način, u okviru svojih mogućnosti, s 50 tisuća kuna Općina će pomoći i crkvu u župi Odvorci, koja je zaštićeni spomenik kulture, a načeta vlagom čeka na obnovu koja ovisi i o konzervatorima uključenima u cjeli projekt.

– Zadovoljan sam što lokalna vlas prepoznaje potrebu crkve i vjernika, jer preko građana, odnosno vjernika, imamo dodirne točke, a to je prije svega njihova dobrobit. Drago mi je što nazočim potpisivanju ugovora o financijskoj podršci Općine izgradnji crkvenih objekata na njihovom području, jer na taj način dobar su primjer i samim građanima. Potaknuti dobrom voljom lokalne vlasti i sami se priključuju akcijama pomoći i neizmjerno sam im zahvalan što u ova teška vremena nezaposlenosti i socioekonomske krize pronalaze način i iz svojih skromnih kućnih budžeta uspiju izdvojiti ponešto i za crkvu – kazao je nabiskup Hranić, istaknuvši kako je nakon rata 27 župnih i 46 filijalnih crkvi bilo srušeno ili devastirano do te mjere da su zahtijevali potpunu obnovu. Nakon završetka tog obimnog posla, krenuli su u obnovu ostalih crkvi, a današnje potpisivanje ugovora u Sibinju, naglasio je nabiskup Hranić, odličan je pozitivan primjer, piše sbplus.

Facebook komentari

comments