Želimo uvesti njemački Zakon o govoru mržnje na internetu, a on se pokazao katastrofalan i bizaran

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Filament.io 0 Flares ×

U raspravama o sankcioniranju govora mržnje na internetu, i zakonskom rješenju koje priprema hrvatska Vlada, Njemačka se navodi kao dobar primjer digitalne regulacije. Međutim, provedba njemačkog zakona, kojim se odgovornost za govor mržnje, širenje lažnih vijesti i prijetnje prebacuje na vlasnike društvenih mreža, pokazala se krajnje problematičnom.

Rigidni njemački zakon, poznat kao NetzDG, na prvu zvuči kao efikasno rješenje; njime se nalaže platformama poput Facebooka da sadržaj uklone u roku od 24 sata nakon što dobiju upozorenje. Ukoliko to ne naprave, mogu biti kažnjeni s visokim novčanim kaznama, do 50 milijuna eura. S punom primjenom NetzDG-a počelo se 1. siječnja ove godine, a obuhvaća društvene mreže dva milijuna korisnika, što su u Njemačkoj Facebook, Twitter, Instagram, YouTube i Snapchat.

Prijave suspektnih objava su jednostavne – na stranicama njemačkog ministarstva pravosuđa objavljeni su formulari putem kojih građani mogu prijaviti sadržaj koji smatraju nedopuštenim ili uvredljivim. No, zakon se u praksi pokazao krajnje manjkavim. Nakon nekoliko uistinu bizarnih incidenata, poput obrisanog tvita njemačkog ministra koji je sudjelovao u izradi zakona, NetzDG se našao na udaru nekoliko njemačkih stranaka, udruga, umjetnika i skupina građana. Iako postoji načelni konsenzus oko toga da se problematični sadržaji na društvenim mrežama trebaju uklanjati, a njihovi autori kažnjavati, dio njemačkog društva smatra da ovakav zakon naprosto nije dobro rješenje. Kritičari NetzDG-a imaju brojne primjedbe, a najbitnija je ona da se njime zapravo guši sloboda govora. Nekoliko stranaka, uključujući i CSU, bavarske saveznike Angele Merkel, zalažu se za ozbiljne izmjene ili potpuno ukidanje zakona. Da zakon ima nedostataka, priznaju i u njemačkoj vladi koja je najavila mogućnost njegove izmjene. Glasnogovornik Steffen Seibert nedavno je izjavio da će evaluacija biti provedena u roku od šest mjeseci, nakon čega će se odlučiti o potrebi eventualnih promjena.

Konstanzin von Notz iz Zelene stranke izjavio je kako je jedan od problema što Facebook nema svijest o umjetničkoj slobodi, pa su često na meti objave umjetnika. “Svaka gola dojka odmah se briše, čak i ako je u klasičnoj uljnoj slici”, kazao je Notz. Recimo, uklonjeni su radovi nagrađivane njemačke umjetnice koja na Facebooku i Instagramu djeluje pod imenom Barbara.

Iako su joj objave legitimne, a u njima se često na zanimljiv način kombinira humor i politička događanja, one se uklanjaju. Recimo, kada je objavila fotografiju koja prikazuje prometni znak prekriven gornjim dijelom ženskog kupaćeg kostima, ta je objava uklonjena. Poanta je zapravo bila u tome da se ovim prometnim znakom pokuša utjecati na vozače da smanje brzinu. Iako je znak zaista nevin, fotografija koja se pojavila na profilu mlade umjetnice bila je blokirana.

U svojoj izjavi za DW Barbara je kazala kako Facebook i Instagram uopće više ne daju bilo kakve argumente za uklanjanje sadržaja. “Mislim da je ovo više od prijetnje slobodi na internetu, ona se na ovaj način uništila”. Radi se o mladoj umjetnici koja je, između ostaloga, 2016. osvojila prestižnu Grimme nagradu.

Još jedan recentni slučaj pokazao je koliko apsurdan može biti ovaj zakon čiji je cilj spriječiti govor mržnje na internetu. Radi se o brisanju tvita koji je objavljen prije osam godina. Da stvar bude bizarnija, tvit je objavio njemački ministar pravosuđa Heiko Maas. Drugim riječima, čovjek koji je radio na zakonu, postao je njegova žrtva.

U spornom tvitu, zbog kojeg je sad prekršio zakon, sadašnji ministar nazvao je Thila Sarrazina, političara koji je napisao kontroverznu knjigu o muslimanskim useljenicima, idiotom. Maas tada nije bio ministar, a slučaj je sada komentirao za Bild. Kazao je kako nije dobio nikakve informacije od Twittera o razlozima brisanja njegove objave. No, priznao je i kako postoje stvari koje više ne bi tvitao. “Naučio sam to tijekom godina”.

Facebook komentari

comments